Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočari
  • 26.04.2021. 16:00
  • Borski okrug, Luka, Bor

Više cene mleka i niže za gorivo - poboljšale bi uslove proizvodnje za stočare

Niska otkupna cena mleka, ukinut regres za gorivo i isplata premija koje kasne - razlog su što sve veći broj stočara Borskog okruga umesto da predaje - proizvodi sir koji plasira na zelenoj pijaci.

Foto: Nada Gudurić
  • 2.166
  • 604
  • 2

Na Lučkom polju, tridesetak kilometara od Bora, okruženo planinama Stol i Deli Jovan, smestilo se selo Luka. Čist vazduh i lepota prirode nisu dovoljan razlog za ostanak na selu. Sve više mladih odlazi, prvo na školovanje, a onda "trbuhom za kruhom".

Igor Janković je jedan od retkih koji je u rodnom selu pokrenuo sopstveni biznis i život u gradu zamenio za život na selu. Povoljan položaj sela pruža mogućnost za bavljenje stočarstvom, što je ovom mladom čoveku pomoglo da donese konačnu odluku. Nakon odsluženog vojnog roka 2003. godine, zajedno sa roditeljima, odlučio je da kupi prva grla krava i da počne proizvodnju mleka.

"Kupili smo 10-ak grla, a onda smo nakon tri godine shvatili da prostor koji imamo nije dovoljan, a dodatni problem predstavljala je udaljenost od glavnog puta. S obzirom da je ovo brdovit kraj i da je selo dosta udaljeno od grada, tokom zime se ne čisti redovno sneg, stvaraju se smetovi, pa je zbog toga otežan otkup mleka. Posle tri godine rešili smo da napravimo farmu na Lučkom polju u blizini puta", kaže Janković i dodaje da je tada kapacitet farme bio 35 grla, a onda su 2012. godine proširili kapacitet za 75 grla.

Duplo se više radi za isti novac?

Do pre samo pet godina isplativost ovakvog posla bila je mnogo veća. Subvencije su bile 14.000 dinara po hektaru, cena mleka bila je 50 evro centi, a nafta oko jedan evro za litar. Danas je priča drugačija. Sada su subvencije ograničene na četiri hiljade dinara po hektaru i to samo za 20 hektara obradivih površina. Cena nafte je skočila na više od 140 dinara, a za mleko se dobija nešto manje od 40 dinara po litru.

Više cene repromaterijala, a mleko manje od 40 dinara za litar

"Mi smo 2007-2008. godine imali duplo manji broj grla, pa se čini da smo lakše izlazili na kraj nego sada. Danas duplo više radimo što se tiče tog finansijskog dela možda nije manji, ali je sa duplo većim brojem grla isti, ako ne i manji. Mi imamo blizu sto hektara obradive površine, sejemo kukuruz za silažu, ječam i pšenicu, ovas za košenje, detelinu."

Kako dalje navodi naš sagovornik, dobijaju subvencije za biljnu proizvodnju od po 4.000 dinara za 20 hektara, a podseća da su ranije imali i regres za naftu.

Nedimović: Subvencije po hektaru nisu smanjene - za gorivo nije predviđeno, jer je jeftinije

"Sada je i to ukinuto. Ja se iskreno nadam da će u narednom periodu neko razmisliti o tome pa će krenuti u tom smeru da mi poljoprivrednici dobijemo gorivo za setvu i žetvu po nekim povoljnijim cenama", predlaže borski stočar.

Slabo se koriste opštinske subvencije

Radni dan na farmi počinje sa prvim jutarnjim zracima, kada treba očistiti, a nakon toga pomusti, nahraniti i napojiti krave. U međuvremenu se priprema hrana, isporučuje mleko, čisti. I ako je to puno posla za jednu šestočlanu porodicu, Jankovići su prošle godine povećali stočni fond. Sada na farmi imaju 41 kravu, od toga 32 na muži, 13 steonih junica i 14 junica starosti do 12 meseci.

Koriste pomoć države pa tako za svako umatičeno grlo dobijaju 25.000 dinara. Subvencije lokalne samouprave kaže naš sagovornik nisu koristili do sada. Smatra da je lokalni budžet jako mali, ponekad i loše raspodeljen, a dosta poljoprivrednih domaćinstava nije dovoljno informisano o povoljnostima koje nudi lokalna samouprava.

Janković smatra da je lokalni budžet mali i loše raspodeljen

Dnevno "Imleku" isporuče oko 750 litara mleka. Cena je 36 din po litru, a država isplaćuje premiju za isporučenu količinu mleka, i to sedam dinara po litru. Otkupljivač, kaže Janković, redovno uplaćuje novac, dok je sa novcem za premiju druga priča, država kasni. Nije još isplaćen poslednji kvartal prošle godine, a već je počeo drugi ove godine.

Meštani Luke su do pre par godina mleko nosili u otkupnu stanicu u selu. Poslednjih nekoliko godina, sve manje stočara odnosi mleko na otkup zbog niske cene, a sve više njih proizvodi sir koji plasira na borskoj zelenoj pijaci.


Tagovi

Plasman mleka Cene mleka Igor Janković Stočni fond Subvencije Premije za mleko


Autorka

Nada Gudurić

Više [+]

Od novinarske sekcije u osnovnoj školi, do novinarstva na radiju i televiziji. Priroda kao inspiracija i lek za dušu. Radila u regionalnoj RTV Bor, danas vlasnik agencije za informativnu delatnost i marketing.