Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mesa
  • 24.02.2016. 12:30

Veća proizvodnja svinjetine, manja govedine

Proizvodnja svinjskog mesa u Srbiji prošle godine povećana je za 12,5 odsto, dok je proizvodnja goveđeg i telećeg mesa smanjena za 11,2 procenta.

  • 409
  • 19
  • 0

Proizvodnja svinjskog mesa u Srbiji prošle godine povećana je za 12,5 odsto, a zalihe svinjskih proizvoda za 46,3 procenta u odnosu na prošlu godinu. Realizacija je povećana za oko 12,7 odsto, istaknuto je na sednici Grupacije klanične industrije.

Smanjena je proizvodnja goveđeg i telećeg mesa za 11,2 procenta, kao i zalihe 40,5 odsto, a smanjena je i realizacija za oko 3,1 odsto. Proizvodnja polutrajnih kobasičastih proizvoda, beleži pad blizu deset procenata, a manja je i proizvodnja barenih kobasičastih proizvoda za 3,2 odsto i proizvodnja polutrajnih mesnih konzervi za oko 39 odsto. Proizvodnja trajnih kobasica veća je za oko 14,4 odsto, a mesnih konzervi oko 8,1 odsto.

Prošle godine uvezeno više od 20.000 tona svinjskog mesa

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS istakao je da je prošle godine uvezeno više od 20.000 tona svežeg, rashlađenog i zamrznutog svinjskog mesa za 46,6 miliona dolara dok je izvezeno 12.000 tona u vrednosti od 27,7 miliona dolara. Na rusko tržište izvezeno je 10.600 tona, a ostatak u zemlje CEFTA regiona. Smanjen izvoz svinjskog mesa na tradicionalna tržišta - Crne Gore i Makedonije, posledica je viška svinjskog mesa iz EU.

Na Sednici Grupacije klanične industrije - proizvodnja, obrada i konzervisanje mesa i proizvoda od mesa, Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu održanoj 3. februara 2016. u PKS, razmatrani su izazovi sa kojima je suočena domaća industrija mesa, kao što je vakcinacija protiv klasične kuge svinja. Na međunarodnom tržištu zabranjen je promet živih svinja, svinjskog mesa i proizvoda od svinjetine iz zemalja u kojima se pojavi svinjska kuga, što veoma pogađa države koje imaju tržišne viškove tog mesa, ali i povećane zahteve za izvoz.

Slična situacija je u Srbiji, koja ima status zemlje sa obaveznom vakcinacijom svinja od klasične kuge. Kako je istaknuto na sednici, to je uzrok poremećaja u proizvodnji i unutrašnjem prometu svinja, ali i drugih raznih problema koji prate zabranu trgovine izvan zemlje. Članovi Grupacije smatraju da ih ova mera sputava u razvoju i unapređenju proizvodnje svinja i proizvoda od svinjskog mesa.

Foto:bigstockphotos.com;Artem Merzlenko


Tagovi

Proizvodnja svinjetine Teletina Govedina CEFTA Nenad Budimović Grupacioja klanične industrije PKS Udruženje za poljoprivredu Svinjska kuga

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

470


Glasova: 41

Da 8,7%

Glasova: 429

Ne 91,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]