Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patent Co.
  • 04.01.2021. 09:00

Važnost monitoringa mikotoksina i kako ih odstraniti?

Proizvod Minazel Plus tvrtke Patent Co. nakon svega 5 minuta adsorbira preko 80% mikotoksina unesenih putem hrane, a koriste ga farme u više od 60 zemalja.

Foto: Bigstock/grigorenko
  • 509
  • 161
  • 0

U svrhu praćenja i procjene rizika od mikotoksina, tvrtka Patent Co. prikupila je 179 uzoraka kukuruza i 101 uzorak strnih žitarica na području Hrvatske te ih analizirala na 11 najznačajnijih. Riječ je Aflatoksinu B1 (AFB1), B2, G1, G2, Ohratoksinu A (OTA), Zearalenonu (ZON), Deoksinivalenolu (DON), Fumonizinima B1, B2, T-2 i HT-2.

Najviše ih nađeno kod kukuruza

Što se tiče uzoraka ječma roda 2020. godine analizom je utvrđeno da je 24% njih bilo kontaminirano s jednim ili više mikotoksina. DON i HT-2 detektirani su u 18%, ZEN u 2%, a T-2  u njih 4% uzoraka. Međutim aflatoksin, fumonizini i OTA nisu pronađeni.

Kod pšenice 26% je bilo kontaminirano s jednim ili više, a 74% ih nije sadržavalo. Kod ove kulture je DON nađen u 24% uzoraka, HT-2 u 12%, ZEN u 10%, a OTA je detektiran u 4% uzoraka. Nije bilo aflatoksina, fumonizina i T-2 toksina.

U rodu kukuruza ove je godine 77% uzoraka kontaminirano s jednim ili više mikotoksina, dok ih njih 23% nije sadržavalo. FB1 je detektiran u 77%, FB2 u 59%, DON u 35%, ZEN u 17%, HT-2 u 12% uzoraka, a AFB1 je detektiran u samo 4% uzoraka.

Kako se očituju štete od mikotoksina?

Treba napomenuti da se štete od mikotoksina očituju kod životinja kao smanjena proizvodnja mlijeka, smanjeni nivo koncepcije, ovarijalne ciste, embrionalne smrtnosti, abortusi, mastitisi, laminitisi, smanjen imunitet, rezidue u mlijeku, povećan broj somatskih stanica, oštećenja bubrega i jetre, gastroenteritisi, hemoragije, smanjena probavljivost suhe tvari hrane, smanjeno uzimanje hrane, proljevi i brojne druge.

Međutim, u slučaju slabije kontaminacije mikotoksinima, ne dolazi do pojave akutnih simptoma, nego se radi o kroničnim, dugotrajnim procesima koji značajno utječu na proizvodnju i priraste životinja, a time i profitabilnost stočarske proizvodnje.

Najviše mikotoksina je u kukuruzu (Foto: Renata Prusina)

Štete u stočarskoj proizvodnji SAD-a godišnje čine 250 milijuna dolara uzrokovane samo aflatoksinom, a ukupne su i višestruko veće, dok profesor D. Grbeša i sur. (2014.) procjenjuju da je kriza tim mikotoksinom 2013. godine u Republici Hrvatskoj uzrokovala štete od više milijuna eura.

U našoj je zemlji praksa da se radi monitoring nad njim te je to jedan od parametara za otkup mlijeka. Upravo je u rodu žitarica 2020. godine rizik vrlo mali, dok se ostali mikotoksini zanemaruju. Činjenica je da ako ih hrana sadrži više, zbog njihovog sinergijskog djelovanja negativan efekt je i veći nego što bi bio zbirni svakog zasebno.

Kako ih odstraniti?

S obzirom na to da je mlijeko jedna od primarnih ljudskih namirnica, temeljno ispitivanje pojave mikotoksina, kao i usvajanje mjera kako bi se kontaminacija svela na minimum, od ključne su važnosti. Pored toga što izaziva neplodnost, smanjenu proizvodnju mlijeka i hiperestrogenizam krava, mikotoksin zeralenon je pokazao sposobnost transfera u mlijeko (Nešić i sur., 2003).

Stoga je cilj ovog ispitivanja bio da se ispita efikasnost adsorbensa Minazela Plus u sprječavanju negativnog efekta zearalenona na proizvodnju i njegov transfer u mlijeko. Eksperiment je izvršen na 60 krava holstein-frizijske pasmine, podijeljenih u 3 grupe. U toku 120 dana, ispitivani su mnogi parametri kao što je dnevna količina mlijeka, mliječne masti, proteini i nivo njegova rezidua u mlijeku i fecesu životinja.

U Hrvatskoj je praksa da se radi monitoring nad aflatoksinom te je to jedan od parametara za otkup mlijeka

Ispitivanje je vršeno u tri grupe, a u svakoj je za hranidbu korištena koncentrirana hrana kontaminirana tim mikotoksinom, uz određene razlike: Grupa A: bez dodatka Minazela Plus Grupa B: uz dodatak 0,2% Minazela Plus Grupa C: Uz dodatak 0,5% Minazela Plus.

Rezultate pogledajte u tablici: 

Parametar

Grupa A

Grupa B

Grupa C

Dnevni unos Zearalenona po kravi, (mg)

10.20

9.60

9,32

Količina dodanog MINAZELA PLUS u hranu,(%)

0.0

0.2

0,5

Dnevna proizvodnja mlijeka, (L)

21.85

22.12

23,54

Mliječna mast, (%)

3.18

3.32

3,2

Mliječni proteini, (%)

3.01

3.11

2,97

Koncentracija Zearalenona u mlijeku, (mg/kg)

0.053

0.019

0,004

Koncentracija Zearalenona u fecesu, (mg/kg)

0.107

0.032

0,085

Oni jasno ukazuju da je dodavanje ovog adsorbensa u hranu uspješno smanjilo koncentraciju zearalenona u mlijeku krava hranjenih kontaminiranom hranom, dok je u isto vrijeme smanjilo njegov negativan utjecaj na njegovu dnevnu proizvodnju.

Kako je broj uzoraka u ovom istraživanju bio ograničen, preporučljivo je da svaka tvornica za proizvodnju hrane za životinje, kao i svaka farma, izvrše svoju procjenu rizika, i na osnovu nje donese odluku o daljnjim mjerama za kontrolu mikotoksina u hrani, te sprečavanje njihovih negativnih efekata na životinju, okoliš i financije farmi. Imajte na umu da je prevencija najbolje rješenje, a tome nas podsjeća i stara narodna izreka "bolje spriječiti nego liječiti".

Koje su prednosti adsorbensa?

Tvrtka Patent Co. je razvila specijalan tehnološki proces modifikacije površine minerala klinoptilolita, čime je unaprijeđen afinitet apsorpcije prema svim grupama mikotoksina. Rezultat jedinstvene organske modifikacije i aktivacije površine klinoptilolita je upravo Minazel Plus.

Novi aktivni centri, formirani na površini klinoptilolita, omogućuju efikasnu apsorpciju (preko 90%) ne samo polarnih mikotoksina (aflatoksina) već i nepolarnih grupa (zearalenona, ohratoksina, T2 toksina i fumonizina). Njegova efikasnost se ogleda i u brzini. Svega nakon 5 minuta, on upije preko 80% mikotoksina unesenih putem hrane.

Ovo je izuzetno važno, s obzirom na to da se pojedini vrlo brzo apsorbiraju nakon hranidbe. Nakon 30 minuta, pojedini se mogu naći u krvi životinje, poslije 60 minuta u jetri dok se kod muznih krava već 4 sata nakon unosa aflatoksina B1, kancerogeni metabolit aflatoksin M1 može detektirati u mlijeku.

Pojedini mikotoksini se vrlo brzo apsorbiraju nakon hranidbe (Foto: Depositphoto/belchonock)

Zahvaljujući svojoj kristalnoj rešetki koja podsjeća na pčelinje saće, Minazel Plus pokazuje selektivnost prilikom apsorpcije. Upija samo mikotoksine, i ostavlja vitamine, minerale i aminokiseline u hrani.

Ako se svim prethodno spomenutim osobinama dodaju poboljšanje zootehničkih parametara i ekonomičnost upotrebe, jasno je zašto je ovaj proizvod pronašao svoju primjenu na govedarskim farmama u više od 60 zemalja, na 6 kontinenata.

Da bi se što bolje informirali, svi zainteresirani proizvođači mlijeka mogu se 20. siječnja 2021. godine u 11 sati pridružiti webinaru na temu: "Mikotoksini kod mliječnih krava - štetni efekti, važnost analiza i praktična rješenja". Prijaviti se možete ovdje

Za više informacija o mikotoksinima i kako ih spriječiti, obratite se tvrtki Patent Co. na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Patent Co. Mikotoksini Kontaminacija Stočna hrana Štete


Autor

Tomislav Njari

Više [+]

Tomislav Njari menadžer je promidžbe i specijalist za govedarstvo u Patent Co. Hrvatska.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]