Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 29.08.2016. 11:00

Vakcinacija goveda se privodi kraju

Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože privodi se kraju i u Posavini. Tamo je, u poslednjih mesec dana, protiv ove bolesti vakcinisano više od 3.000 grla.

  • 557
  • 171
  • 0

Vakcinacija goveda u Srbiji, protiv bolesti kvrgave kože, ulazi u završnu fazu. Ona je za stočare bila besplatna i odvijala se po prioritetima. Teritorije Beograda, Mačve i Srema bile u među poslednjim prioritetima za vakcinaciju goveda. Nodularni dermatitis - bolest kvrgave kože je virusno oboljenje i javlja se isklučivo kod goveda. Njega karaketriše povišena telesna temperatura, čvorići na koži, kao i edemi po nogama i abdomenu. Klinički znaci ove bolesti mogu biti veoma izraženi kod teladi i mlečnih krava, naročito na vrhu laktacije.

U Obrenovcu organizovana ozbiljna kampanja vakcinacije goveda

Iz Veterinarske stanice u Obrenovcu poručuju da je u proteklih mesec dana organizovana veoma ozbiljna kampanja vakcinacije goveda, koja je obuhvatila sva sela sa teritorije te opštine. Obrenovački veterinari vakcinisali su goveda sa područaja sela: Draževca, Poljana, Konatica, Grabovca, Vukićevice, Ljubinića, i dela Obrenovca. Dok je Veterinarska stanica "Stubline" preuzela odgovornost vakcinacije sela u okolini Opštine Ub.

Crveni simentalac u štali

U tim selima veterinari su obišli domaćinstva i obavili vakcinaciju, osim u određenim slučajevima. "Ova godina je, nažalost, veoma pogodna za razvoj insekata koji su prenosioci nodularnog dermatitisa - bolesti kvrgave kože jer je do sada pala velika količina kiše, uz dovoljan broj toplih dana. Takvi klimatski uslovi sa dosta kišnih dana koji prouzrokuju vlagu, a zatim i visoke temeprature su veoma povoljni za razvoj insekata, pa je veterinarska stanica iz Obrenovca u proteklih mesec dana intenzivno krenula da sprovodi vakcinaciju goveda. Postojala je, nažalost i određena grupa građana, koji su odbili vakcinaciju svojih goveda, iako je ona bila besplatna. Oni su vakcinaciju odbijali iz bizarnih razloga, tvrdeći da oni najbolje znaju šta je za njihovu stoku dobro, pa smo u tom slučaju morali sve te vlasnike da uputimo inspekciji Ministarstva poljoprivrede, ističe Ljubomir Aćimović, iz Veterinarske stanice "Obrenovac".

Vakcinacije sprovedene po prioritetima

Vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože je najpre sprovedena na farmi "AD Dragan Marković", a potom i po ostalim domaćinstvima. Dosada je vakcinisano ukupno 4.400 grla, a kako ističu iz obrenovačke veterinarske stanice, vakcinacija će trajati do sredine septembra. Dok su se stočari borili sa ovim problemom, Uprava za veterinu Ministarstva Poljoprivrede zabranila je promet goveda na stočnim pijacama. Dva meseca kasnije on će se obavljati na sledeći način: "Promet vakcinisanih životinja je moguć ukoliko životinje idu na klanje 7 dana posle obavljene vakcinacije, a ukoliko životinje idu na drugo gazdinstvo i promet se obavlja između domaćinstava, onda mora da prođe 28 dana od trenutka vakcinacije", zaključuje Aćimović.

Naslovna fotografija: Pixabay.com; foto u tekstu: bigstockphoto.com, Natasa_M


Tagovi

Goveda Bolest kvrgave koze Vakcinacija Veterinarska stanica Obrenovac A.D Dragan Marković Grla Stočna grla


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.