Kako je Zlatko Bahun ekstenzivno govedarstvo pretvorio u dodatni izvor prihoda, ali i dodatni izvor zadovoljstva
U blizini Čakovca, u selu Vratišinec, smjestio se OPG Šlavonci. Na ovom imanju možete nabaviti ekološki uzgojene teleće polovice škotskog goveda.
Vlasnik je diplomirao elektrotehniku, zaposlio se u struci, te naslijedio imanje. Zemlja nije obrađivana duže vrijeme i vlasnici su je željeli ponovno kultivirati, ali bez upotrebe herbicida i ostalih otrova. Površina je već bila zarasla i najlakši način da je se raščisti bio je naseljavanje nekom otpornom vrstom koja nije izbirljiva prilikom napasivanja. Izbor je pao na škotsko govedo, životinje koje se uzgajaju uz minimum uloženog truda. Ova pasmina pase na onim biljkama koje druge životinje izbjegavaju. Također, rado brste pa su idealni čistači zaraslog terena.
„Na proizvodnju mesa sam se odlučio pošto sam naslijedio zemlju i želio sam je obrađivati po ekološkim principima. Pošto sam zaposlen, nisam imao vremena baviti se nekom ratarskom proizvodnjom, jer ratarske kulture u eko proizvodnji zahtijevaju više ručnog rada i posljedično više vremena. Planinareći po Sloveniji i Austriji, nailazio sam na farme u planinama s kojih su mladi iselili, a starci zapustili imanja. Da bi zadržali koliko-toliko imanja obrađenima, mnogi mladi su uz svoj posao nabavili škotsko govedo. Ovo govedo im "održava" imanja. Tu sam prepoznao sličnu situaciju, te i sam nabavio 7 grla škotskog goveda.“ kaže nam Zlatko. Tako je 2005. godine doveo matično stado od 6 krava i jednog bika iz Austrije. Od tada, stado je naraslo na 20-ak grla koja slobodno žive na 25Ha ekoloških pašnjaka.
Škotsko govedo potječe s britanskih otoka, a uzgaja se prvenstveno zbog mesa. Vlasnik nam objašnjava: „Uzgoj ovog goveda bitno je jednostavniji od uzgoja klasičnog goveda - ne trebamo štale, ne muzemo, ne vozimo hranu u jasle i nije potrebno odstranjivati gnoj. Nešto više brige je u 3-4 zimska mjeseca kad se hrane sijenom koje im se vozi na pašnjak. Prezimljavaju na pašnjaku, makar im je štala na raspolaganju. Krave bez problema tele vani na temperaturi od -20˚ i imaju jako izražen majčinski nagon. Idealnu zaštitu od hladnoće daje im zimska dlaka koja se sastoji od dva sloja. Gornji sloj je dugačka dlaka koja lako odbija kišu i snijeg te održava suhom donju, vrlo meku mahovinastu dlaku koja pak služi za zadržavanje topline.“ Ovo govedo je otporno i prilagodljivo, skromnih zahtjeva za život. Idealno je za raščišćavanje zapuštenih poljoprivrednih površina. Na OPG-u Šlavonci ova goveda su preko cijele godine vani i uzgajaju se po principu krava-tele.
Pitamo Zlatka kako je okolina reagirala na njegov stočarski pothvat: „Pa u početku je bilo skepticizma, prvi sam u Hrvatskoj imao tu vrstu goveda. Govorili su di će on u govedarstvo. Ljudi su naučeni na držanje goveda u štalama, a ovo je bilo nešto novo da su životinje i u snijegu vani, da tele i na -20˚C bez ičije pomoći... No s vremenom su se ljudi privikli na ideju i prihvatili novost.“ Gospodarstvo je i nositelj EKO markice za dobivanje koje je bilo potrebno srediti papire, te zatražiti kontrolno tijelo da vrši nadzor. Olakšavajuće okolnosti su bile što zemlja nije dugo korištena pa tako niti tretirana, te što je matično stado nabavljeno iz ekološkog uzgoja. Kod ekološkog stočarstva u RH postoji problem nepostojanja ekoloških klaonica, no ova se goveda samo kolju u klasičnoj klaonici, a cijepanje i rezanje na komade obavlja sam kupac. Ovo je, svjesni su vlasnici, samo privremeno rješenje dok se ne organiziraju ekološke klaonice u našoj zemlji.
Što se plasmana tiče tu zasada nemam problema, postoje ljudi koji znaju cijeniti što jedu, a pošto cijena nije bitno veća od cijene mesa uzgojenog na klasičan način, ljudi rezerviraju telad i nekoliko mjeseci unaprijed. Meso se najčešće prodaje kao cijelo tele/june. Sva telad do rujna je već sad rezervirana. Zlatko kaže: „To govedo se uzgaja isključivo za meso, koje se odlikuje po posebnom okusu i višoj kvaliteti. Meso škotskog goveda je specijalitet, suho je, lagano mramorno i punog okusa, s puno manje masnoće (jer je govedo izolirano s dugom dlakom, a ne s debelim slojem masnoće). Najveća pak je vrijednost da je meso proizvedeno na potpuno ekološki način te je tako oslobođeno umjetne hrane i svih dodataka iz klasičnog uzgoja.“
Težina | Odrasla krava od 450 do 600 kg, odrasli bik od 650 do 900 kg |
Dlaka | Dvoslojna, donji pahuljasti sloj i vanjski, dugi sloj dlake |
Boja | crvena, sivosmeđa, svijetlosmeđa, bijela, crna |
Glava | Kratka i široka, sa dugim i široko istaknutim rogovima |
Tijelo | Malo, snažno, plećna visina oko 120 cm |
Odlike | -miran temperament, krotkost, znatiželjnost -teljenje bez problema i brižno materinstvo -dobro iskorištavanje hrane iz škrtog tla -na paši je od sredine ožujka do kraja studenog -u zimskim danima hrani se sijenom i slamom |
Više informacija na: slavonci.freehostia.com ili na: 098/220-743
Autor: Vesna Mijat, mag.ing.agr.
Autor fotografije: OPG Šlavonci
Povezana stočna vrsta
Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]
Tagovi
Autorica