Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj puževa
  • 22.08.2021. 16:30
  • Istarska, Matulji

Uzgoj puževa je jednostavno pokrenuti, a otkup je siguran jer je potražnja u porastu

Cijena je propisana kodeksom burze i nje su se dužni držati. Trenutno je na razini 4,70 eura po kilogramu suhog, čistog, živog puža, kaže Alma Cvjetković

Foto: Arhiva A. Cvjetković
  • 9.893
  • 375
  • 0

"Netko tko želi pokrenuti farmu puževa, može još uvijek uskočiti u 'zadnji vlak' i iskoristiti nadolazeći natječaj te povući sredstva iz EU fondova za unaprijeđenje poslovanja malih poljoprivrednih gospodarstva“, doznajemo od Alme Cvjetković iz Matulja koja pritom misli na mjeru 6.3.1 za koju se uskoro očekuje raspisivanje natječaja. Svi koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava neovisno o organizacijskom obliku i imaju ekonomsku veličinu najmanje 2.000 eura mogu aplicirati i povući bespovratna sredstva u visini 15.000 eura.

Iz tih sredstava financira se: sjemenje, trajni nasadi, životinje, opremanje i gradnja infrastrukture, mehanizacija, ističe Alma koja je na taj način pomogla pri razvoju čak 37 farmi u razdoblju 2014-2020. Naime, ona također piše projekte i vodi cijele postupke.

Nadodaje da se poljoprivrednicima, pa tako i onima koji uzgajaju puževe, nude i druge opcije kao što je mjera 6.2 kojom se financiraju nepoljoprivredne djelatnosti (turizam i ugostiteljstvo, prerada, usluge u poljoprivredi, nabava gospodarskih vozila), a može se dobiti 50.000 eura nepovratnih sredstava.

Tu su i poticaji koji se ostvaruju prema površini poljoprivredne proizvodnje što ide kroz AGRONET, nastavlja. Kaže da se ne radi o velikim iznosima, ali se na njih može svake godine računati. Uvjet je da je gospodarstvo upisano u Upisniku poljoprivrednih proizvođača, u ARKOD-u i u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ).

Podrška na svakom koraku

"Potrebno je raspolagati poljoprivrednim zemljištem koje ne mora biti u vlasništvu, može biti u najmu ili na plodouživanju, a da je veće od 500 m2. Naime, manju površinu ne može se niti upisati u Upisnik, a u pužarstvu male površine nisu niti rentabilne“, pojašnjava i dodaje kako zemljište mora biti u području za koje se pouzdano zna da je prirodno stanište puževa, znači da je klasificirano kao livada ili pašnjak. 

 

Rentabilne su površine veće od 500 m2

Kod zemlje se gleda kakva je geografska orijentacija, pad terena, dužina i širina parcele, a najvažnije je ono što se nalazi oko zemljišne čestice. Ako susjed ima kulture koje tretira kemijskim sredstvima, to svakako nije prihvatljivo za uzgoj puževa. Inače, njih ne treba svaki dan obilaziti, no valja biti dosljedan i savjestan u poštivanju reda i biološkog ciklusa.

Nakon ispunjenih osnovnih uvjeta za potrebe helicikulture (uzgoja puževa u kompletnom biološkom ciklusu) izrađuje se elaborat, troškovnik i tehničko-tehnološki projekt s dvogodišnjim kalendarom radova, da se vidi kada i kako će se što odrađivati.

"Svi zainteresirani za uzgoj puževa mogu mi se javiti kako bih im detaljno objasnila proceduru. Što se tiče papirologije, sve ja odrađujem. Na kraju i otkupljujem puževe koje prerađujemo", kaže Alma koja sa svim kooperantima, nakon isporuke matičnog zapata i pokretanja farme, sklapa Ugovor o otkupu, a za potrebe opremanja farme opskrbljuje proizvođače specijalnim sjemenjem, mrežama za helicikulturu i, kao što je već spomenuto, selekcionira i prijavljuje matični zapat.

Prerada po HACCP sustavu

Pogon je registriran 2006. godine. Jedini su u Hrvatskoj koji prerađuju puževe po HACCP sustavu, procesu analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka koji obuhvaća cijeli niz preventivnih postupaka s krajnim ciljem – osiguravanje zdravstveno ispravne hrane.

"Covid je učinio svoje, restorani i hoteli nisu radili. Od trgovina smo imali ugovor s Metroom, jedinim HoReCa lancem u Hrvatskoj, mjestom gdje se snabdijevaju ugostiteljski objekti. No, i to je išlo slabo“, opisuje posljedice pandemije. No, nedavno su ušli u riječki hotel Hilton koji bira lokalne proizvođače i trenutno surađuje s 30-ak proizvođača iz okolice.

Imaju dosta osobnih dostava po cijeloj Hrvatskoj, a izvoza trenutno nema. „Od 2019. nismo ništa izvezli, ali sve uspijemo plasirati unutar granica što znači da ima prostora za širenje“, govori. Ljeto je sušno i puževi miruju, veli, pa „kubure s proizvodom“. Jedva čekaju prve jesenske kiše da se mekušci aktiviraju, pa da im se proizvođači počnu javljati. 

Prerada po HACCP standardima

Prisjeća se početaka od prije 30 godina kada su se svi smijali ideji uzgoja puževa, no nakon što je 2005. o njoj emitiran prilog na televiziji, javili su se brojni zainteresirani kojima je Alma pomogla pokrenuti poslovanje. Danas je u mirovini, a uzde je preuzeo sin kroz obrt Agrologic (skraćeno od agrarno-ruralno-lokalno). No, sve se nastavilo pod istom robnom markom, istim registarskim brojevima i ostalo kako je bilo. 

Otkupna cijena propisana kodeksom

Jedini su iz Hrvatske koji imaju pravo glasa na Europskoj burzi puževa i svake godine u rujnu ostvaruju to pravo.

Kakva će biti ove godine i otkupna cijena i sezona na nivou Europe, ne može se predvidjeti. Oni još uvijek otkupljuju puževe i plaćaju po burzovnoj cijeni svim kooperantima. Cijena je propisana kodeksom burze i nje su se dužni držati. Trenutno je na razini 4,70 eura po kilogramu suhog, čistog, živog puža. U slučaju da dođe do većeg poremećaja, postoji i zagarantirana cijena koja iznosi 3,5 eura po kg, kažu.

"Prošla je godina bila loša posvuda. U Istri, u Galižani se svake godine prije pandemije godinama održavala jedna od najvećih fešti od puževa, La festa delle ciocche, gdje se za Veliku Gospu 15. kolovoza kuhalo do 1.500 porcija gulaša od puževa s palentom. Prošle godine nije bilo, neće niti ove. Tako je i u ostatku Europe“, opisuje Alma Cvjetković aktualnu situaciju, ali uvjerena je da će stvari krenuti nabolje.

Od proizvoda je najtraženije kuhano čisto meso puževa, bilo zamrznuto ili pasteriziramo, te "puževi na francuski" punjeni specijalnom smjesom začinskog maslaca koji se 15-ak minuta zapeku u klasičnoj pećnici ili dvije minute u mikrovalnoj, a svakako vrijedi probati i kobasice.


Povezana stočna vrsta

Male životinje

Male životinje

Uzgoj malih životinja uobičajeno uključuje uzgoj kunića, golubova, peradi i ptica. Aktivnostima udruga malih životinja upravlja Hrvatski savez udruga uzgajatelja malih životinja... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Helicikultura Uzgoj puževa Alma Cvjetković EU fondovi Mjere Burza puževa


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić