Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pataka
  • 18.05.2019. 16:30

Uzgoj pataka je jednostavan i ima višestruke koristi

Pačja jaja su visoko cijenjena jer imaju viši sadržaj masti, više dobrog kolesterola i kalorija nego kokošja jaja. Njihov okus je bogatiji i puniji te sadrže više vitamina, proteina, omega-3 kiselina i željeza. Dakle, pačja jaja su super super hrana.

Foto: Pixabay/heidimaria
  • 12.797
  • 360
  • 2

Ako već imate iskustva s uzgojem kokoši u slobodnom uzgoju, tada jako dobro znate koliko su ukusna domaća jaja. Osim što su ukusnija, jaja kokoši koje čitav dan provode na otvorenom, čopkajući travu, zrnje, ali i kukce, sadrže više hranjivih tvari nego jaja kokoši uzgojenih u kavezu. 

Pačja jaja su vrlo cijenjena

Zašto ne biste razmislili i o uzgoju pataka? Njihov je uzgoj vrlo jednostavan, kako na stranici Alamanac.com kažu, mogu se podići čak i u malom gradskom dvorištu. Patke su izuzetno društvene životinje pa ih je najbolje držati najmanje tri, a po mogućnosti pet ili šest. Najbolja kombinacija je tri ženke ili mužjak s 4 ili 5 ženki. Da biste imali pačja jaja, nije vam potreban patak, ali tada nikada nećete imati i pačiće. 

Prednost uzgoja pataka je što one liježu jaja tijekom cijele godine, čak i zimi. 

Pačja jaja su visoko cijenjena jer imaju viši sadržaj masti, više dobrog kolesterola i kalorija nego kokošja jaja. Njihov okus je bogatiji i puniji te sadrže više vitamina, proteina, omega-3 kiselina i željeza. Dakle, pačja jaja su super super hrana. 

Patkama nije potreban ribnjak ni posebna prostorija

Kada je riječ o držanju pataka, njihovi zahtjevi su relativno niski. Suprotno uvriježenom mišljenju, patkama nije potreban ribnjak u kojem će se moći kupati. Bit će zadovoljne i prskanjem u dječjem bazenu. Vole biti na otvorenom pa vam ne treba posebna nastamba. Bit će zadovoljne manjom prostorijom za koju je najvažnije da ima sigurnu bravu i da je prozračna. Prozore na ovakvoj prostoriji treba zaštititi rešetkama kako bi patke bile sigurne noću. 

Važno je da je nastamba suha i bez propuha te da ih zaštiti u slučaju kiše i vjetra. Patke spavaju na podu i bit će im dovoljna prostrta slama. Ne trebaju im kutije  za gniježđenje u kojima će leći jaja jer svoja gnijezda radije prave na podu. 

U slučaju da planirate imati i pačiće, treba znati kako oni trebaju toplinu nekoliko prvih tjedana dok im ne izraste pravo perje. Prva dva tjedna treba ih hraniti hranom za piliće, a preporuča se dodavanje pivskog kvasca (2% od ukupne količine hrane) za dodatni niacin koji im je potreban za razvoj jakih nogu i kostiju. I odrasle patke mogu jesti hranu za piliće, ali i grašak, zelenu salatu, lisnato povrće, ali i lubenicu i krastavce. Za sve drugo snaći će se same na otvorenom. 

Čiste vrt od puževa i ličinki

Još jedna velika prednost je ta što će patke očistiti vaš vrt od puževa i ličinki. No, ipak, pripazite jer će gaziti i jesti mlade biljke, ali i korisne životinje u vrtu kao što su gliste i žabe. Zato, kada ih pustite u vrt, nadzirite njihovu aktivnost. 

Puževi golaći u vrtu - kako ih se riješiti na prirodan način?

Patke liježu jaja nakon pet do šest mjeseci starosti i nastavljaju ih leći nekoliko godina, a uz pravilnu njegu, patka može živjeti desetak godina. Nakon što prestanu leći jaja, i dalje će jesti puževe i kukce, obogaćivati vaš vrt ili travnjak dušikom, ali i biti zabava za cijelu obitelj dok ih gledate kako pljuskaju u bazenu ili se tuku u travi.


Tagovi

Uzgoj pataka Prednosti Pačja jaja Super hrana Željezo Društvene životinje Nastamba


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]