Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Balkanski magarac
  • 20.01.2017. 17:00

Uzgoj magaraca - ljubav koja skupo košta

Mile Plavšić iz Kovilja uzgaja magarce, za koje kaže da su pametne, ljupke i pitome i životinje. Uživa u ovom poslu i kaže da je to ljubav, ali skupa ljubav.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 18.544
  • 307
  • 0

Mile Plavšić iz Kovilja ima oko 140 grla magaradi rase balkanski magarac, za koje kaže da su pametne, ljupke i pitome životinje. Ne krije svoju ljubav prema njima i to koliko uživa u poslu. Muze oko 10 magarica, koje daju odlično mleko.

Cena magarećeg mleka kreće od 2.500 dinara

Mile napominje da je magareće mleko toliko dobro da su ga pile bebe od 2.5 meseca i stari ljudi od 85 godina. Cena ovog mleka kreće se od 2.500 do 5.000 dinara za litar. Razlog ovako visoke cene je komplikovan proces muže i mala količina mleka.

"Magarice same sebe izdržavaju, a za litar mleka potrebno je da se muzu četiri puta dnevno. Ja sve radim sam, ručno, pa ne stižem toliko, nego samo dva puta. Bilo bi dobro da imam sistem za mužu, ali on je skup. Takođe, jako je teško pronaći dobrog radnika", priča Mile.

Uzgoj magaraca je neisplativ bez subvencija

Plavšić dodaje da država daje 10.000 dinara subvencije po magarici i priplodnim magarcima. Da bi nahranio svu stoku koju ima (250 grla), a to su uz magarce svinje i krave, potrebno mu je 5.000 bala deteline i slame. Tokom zimskih meseci hrana pretvorena u novac iznosi 22.000 evra.

Mile ima četiri jutra zemlje i isto toliko jutara pašnjaka. Da nije toga, za stočnu hranu morao bi za osam meseci da izdvoji koliko za osrednji stan u Beogradu ili Novom Sadu. Zbog toga smatra da je ova vrsta proizvodnje mleka u potpunosti neisplativa bez subvencija države.

"Ovo je više ljubav, ali ta ljubav je skupa", zaključuje Mile Plavšić.

Pogledajte priču u prilogu iz emisije "U našem ataru" Vertigo produkcije.

Foto: Print Screen / You Tube


Tagovi

Uzgoj magaraca Kovilj Magareće mleko


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner