Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jelica Lehki
  • 19.10.2017. 07:30

Uzgajaju francuske alpine i rade vrhunski kozji sir

Aplicirali smo na Mjeru 6.3 te tako dobili 15.000 eura za unapređenje sirane, strojeve i uštedu energije zbog čega smo dobili mogućnost za unapređenje poslovanja. To nam je puno pomoglo jer smo zahvaljujući dobivenim sredstvima modernizirali siranu, priča Jelica Lehki.

Foto: Roberta Kljenak
  • 1.123
  • 118
  • 0

Jelica Lehki se bavi ekološkim uzgojem koza u Gatu, a uz pomoć obitelji gotovo 24 godine pridonosi razvoju poljoprivrede u tom kraju uspješno se baveći francuskim kozama Alpinama. Još od davnina vjeruje se da kozje mlijeko i sir služe kao pomoćno sredstvo za liječenje brojnih bolesti poput bronhitisa, osteoporoze, povišenog kolesterola, oboljenja jetre, alergija i drugih bolesti.

Na francusku alpinu se odlučila prvenstveno jer je izrazito otporna i prilagodljiva mliječna pasmina koja u laktaciji od 230 do 240 dana daje 600 do 900 litara mlijeka. Već pri prvom jarenju oko 30% koza ima dvoje jaradi u leglu što je pokazatelj dobre plodnosti.

Proširili stado koza zbog dobrog poslovanja u obiteljskoj sirani

U Jeličinom matičnom stadu čiste Alpine koje je nekoć brojalo 15 koza, danas ih ima deset više zahvaljujući dobrom poslovanju u obiteljskoj sirani. Od tamo proizlaze prava inovativna bogatstva. Osim klasičnog svježeg sira, imaju i dimljeni. Uspješno eksperimentiraju s raznim dodacima, poput paprike, kopra, oraha, lješnjaka, medvjeđeg luka, vlasca, koštica bundeve i drugih, koji su svaki njihov proizvod okusom i izgledom učinili originalnim i jedinstvenim. Pri proizvodnji sireva, koriste samo mlijeko, ocat i sol, dok su im najprodavaniji sirevi sa začinima paprike, medvjeđeg luka i vlasca.

Ovi se marljivi kozari uz francuske alpine, bave i ekološkim uzgojem pšenice, tritikala, kukuruza i ječma pod 6 ha te livadom pod 2,5 ha na kojoj koze učestalo uživaju. Zbog svojih kvaliteta, odlučili su se aplicirati na Mjeru 6.3 iz koje su povukli 15.000 eura.

Aplicirali na Mjeru 6.3 pa dobili 15.000 eura za unapređenje poslovanja

"Aplicirali smo na Mjeru 6.3 te tako dobili 15.000 eura za unapređenje sirane, strojeve i uštedu energije zbog čega smo dobili mogućnost za unapređenje poslovanja. To nam je puno pomoglo jer smo dobivenim sredstvima modernizirali siranu.

Uložili smo ih u solarnu energiju koja štedi oko 60 % energije kod pripreme tople vode. Investicija u to bila je 21.000 kn. Napokon više ne koristimo plin za grijanje, nego samo toplu vodu.

S obzirom na to da je riječ o bespovratnim sredstvima, sretni smo što smo ih uspjeli dobiti u ovako teškim vremenima. Na Mjeri nam nije bilo teško proći, ali nam je bio problem uložiti svojih 7.500 eura”, objašnjava Jelica Lehki čiji radni dan na gospodarstvu počinje rano kada muze koze. Mužnju vrši dva puta dnevno (ujutro i navečer), a po mogućnosti u isto vrijeme, odnosno u razmacima od oko 12 sati.

Okrunjeni brojnim nagradama

"Imamo mnoštvo medalja, no, međutim, jedva spajamo kraj s krajem jer kilogram sira dođe 100 kn, a kupovna moć je slaba", dodaje Jelica Lehki objašnjavajući kako na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ima puno posla, a malo zarade. Na sreću, pomažu joj vrijedni članovi obitelji, suprug i sin, bez čije podrške i pomoći ne bi mogla.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Jelica Lehki Solarna energija Mjere za poljoprivrednike


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!