Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uginuće stoke
  • 17.06.2022. 10:30

Užas u Kanzasu! Hiljade goveda uginulo zbog ekstremne vrućine i visoke vlage

Reč je o najmanje 2.000 uginuća, ali brojka je verovatno mnogo veća. Kako se ovo desilo?

Foto: Twitter/prntscr
  • 474
  • 30
  • 0

Zastrašujuća slika poslednjih dana dolazi iz Kanzasa (SAD) gde je ekstremna vrućina i visoka vlaga usmrtila hiljade grla goveda. Na društvenim mrežama šire se videi sa nesrećnim životinjama koje uginule leže na velikoj čistini, na gomilama. 

Ministarstvo zdravlja i životne sredine Kansasa objavilo je informaciju da je reč o najmanje 2.000 uginuća, ali brojka je verovatno mnogo veća. Govori se čak o više od 10.000. 

Središnji i istočni deo SAD-a zahvatio je veliki toplotni talas sa temperaturama do 42°C. 

Ni noću nije bilo osveženja

Goveda su doživela toplotni stres jer su temperature i vlaga tokom vikenda u zapadnom Kansasu porasle, a istovremeno nije bilo vetra koji bi ih osvežio, rekla je Slarlet Hagins, portparolka Udruženja stočara Kansasa. Noću temperatura nije padala ispod 21°C pa stoka nije stigla da se rashladi. Bila je ovo prenagla promena za ove životinje. 

Kaže, kako se broj uginule stoke još uvek ne zna jer službeni izveštaj ne postoji.

 

Američki mediji pišu da je ovo još jedan udarac na njihovu stočarsku industriju. Proizvođači su već smanjili krda zbog suše i visokih troškova hrane uzrokovanih ratom u Ukrajini.

Obilazite životinje

Ovaj vikend ne obećava, prognoziraju ponovo tempeature više od 42°C, ali jači vetar i niži stepen vlage bi trebalo da minimizira moguća uginuća. 

Upozoravaju poljoprivrednike da svaki dan proveravaju stoku, paze da imaju dovoljno sveže vode.

"Ne možete reći: Proverio sam ih pre tri dana", rekla je predsednica udruženja "Nebraska Cattlemen" Brenda Masek. 

Kako piše usatoday, relativno blago proleće je dovelo do toga da stoka nije uspela da se prilagodi višim temperaturama.

"Neka goveda do sada možda nisu u potpunosti skinula zimsku dlaku što takođe utiče na sposobnost hlađenja", izjavio je vanredni profesor i veterinar na Univerzitetu Kanzas Stejt Ej Džej Tarpof.

Upozoravaju kako znakovi toplotnog stresa kod goveda uključuju teško disanje na otvorena usta i nemir. U tom slučaju stočari treba da rashlade životinje, premestiti ih u zasenjeno područje i prskaju vodom. 

Treba svakako napomenuti da intenzivno stočarstvo u SAD-u podrazumeva držanje goveda u hranilištima - tovilištima (engl. Feedlot). Reč je o ogromnim farmama na otvorenom. Dakle, životinje su udaljene kilometrima od uzgajivača, a prostor na kojem se nalaze često nije natkriven. 

Intenzivan uzgoj (Foto: Depositphotos/sascoly)

Kanzas je treća po veličini američka stočarska država iza Teksasa i Nebraske, sa više od 2,4 miliona goveda u ovakvom načinu uzgoja. 

Toplotni talas u Evropi

Osim u SAD-u, toplotni talas zahvatio je proteklih dana i Evropu. U Španiji i Francuskoj su temperaturne vrednosti dostizale 43°C. Nažalost, narednih dana slično vreme čeka i nas. Temeprature na kraju sledeće nedelje bi mogle da dostignu i 39°C. 

Iako se goveda na našem području ne uzgajaju u hranilištima, svakako im treba obezbediti hlad, dovoljno sveže vode, a po potrebi ih rashladiti prskanjem. 

Visoke temperature negativno utiču na krave - šta možete preduzeti?

Ovakvi vremenski uslovi takođe deluju na smanjenje produktivnosti, manje mleka i prinos mesa, snižen je postotak gravidnosti, životinje pokazuju promene u ponašanju. 

Čuvajte svoje blago!


Tagovi

Uginuće krava Temperatura Prognoza Kanzas Toplotni stres Toplotni talas


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu