Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma Grube
  • 18.12.2020. 16:30
  • Osječko-baranjska, Potnjani

Uz robote za mužnju krave obitelji Kolak sretnije i daju više mlijeka

Životinje nisu više pod stresom zbog čovjeka koji ulazi, kaže Marija Kolak koja se sa suprugom Brankom 19 godina bavi stočarstvom, a farmu su unaprijedili sredstvima iz Programa ruralnog razvoja.

Foto: Printscreen/Youtube
  • 621
  • 99
  • 0

Bračni par Kolak, Marija i Branko, sa svojom se djecom već 19 godina uspješno bave stočarstvom. Njihova farma Grube, nalazi se u Potnjanima, slavonskom selu smještenom nedaleko od Đakova.

"Nisi stvoren da bi ti u životu bilo samo lijepo, ne možeš odrastati i formirati se, ako ti nekad nije i teško", kaže Marija na činjenicu da je tijekom godina mljekarski sektor proživio brojne udare. Teško je bilo, ali nisu se dali. 

Automatizirali farmu

Na svojoj farmi broje, ovisno o dobu godine, od 700 do 800 grla svih tipova. Najveću pažnju, dakako, zahtijevaju muzne krave koje su postupno smanjili s 440 na trenutnih 158. Nedavno su, prolaskom na mjerama iz Programa ruralnog razvoja, modernizirali mliječni dio farme. Njihovo je gospodarstvo prije dvije godine prošlo natječajima za tip operaije 4.1.1 i 4.1.2, za modernizaciju i opremanje te usklađenost s nitratnom direktivom u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš.

Novcem iz tog programa farmu su kompletno automatizirali sustavom izgnojavanja i automatske mužnje robotima Lely, Astronaut 5.

"Ono gdje se želimo dalje razvijati farma je tovne junadi. Što se tiče mlijeka, mislim da ćemo ići prema finalizaciji proizvoda - preradi u sireve, za jedan dio mliječne proizvodnje", kaže Branko.

Uz značajno smanjenje fizičkog rada na farmi, sustav za izgnojavanje uvelike smanjuje potrošnju i manipulaciju slamom, smanjujući potrebe i za nekoliko puta.

Vrijeme mužnje krave same biraju 

Korištenje modernih dostignuća nužan je preduvjet za opstanak u mljekarstvu, a ovakav robot predstavlja svojevrstan vrhunac tehnološkog napretka. Na farmi se trenutno koriste tri takva stroja. Oni mame kravu unutar prostora za mužnju posebno pripremljenom hranom, svojevrsnom poslasticom u kojoj one uživaju za to vrijeme.

Odabir vremena mužnje je u potpunosti prepušten kravama, koje samostalno odlaze u predviđeni prostor kada njima odgovara. Zna se dogoditi i da životinja dođe nakon što je već izmužena, što robot prepoznaje te joj "skriva" hranu. 

Kolakovi su prolaskom na natječajima iz Programa ruralnog razvoja modernizirali mliječni dio farme.

Kada je riječ o prednostima korištenja takvog sustava, Marija Kolak ističe da se njime smanjuje posao kojega rade ljudi te tako mogu biti posvećeniji stoci. "Životinje su sretnije, nisu više pod stresom zbog čovjeka koji ulazi, galami, tjera ih i slično", kaže i tvrdi da krave sada same prilaze, ponjuškaju ljude i puste da ih se pogladi.

Robot kod krave stvara uvjetovani refleks, ona razumije da tu dobiva jelo i sama sebi određuje tempo. Važno je istaknuti da ovaj sustav podiže kvantitetu mlijeka. Roboti dnevno namuzu oko 4.000 litara, a svaka se muze do 3 puta. Prosjek kojega daju dnevno je podignut s 25 na 30 kilograma mlijeka.


Tagovi

Mliječna farma Obitelj Kolak PRRRH Muzne krave Robotizacija


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Volio je sve što vole mladi, a sada voli slušati zaljubljenike u poljoprivredu i s njima dijeliti zajedničku strast.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/