Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mario Magdalenić
  • 11.12.2016. 07:30

Uz IPARD ostvario san i podigao farmu pilića!

Mario je prošle godine u sklopu programa IPARD dobio 1.588.789,11 kn za izgradnju objekta za držanje peradi odnosno tov pilića i uzgoj nesilica teških linija!

  • 8.430
  • 725
  • 0

Mario Magdalenić, vlasnik poljoprivrednog gospodarstva iz Šemovca u općini Trnovec Bartolovečki u Varaždinskoj županiji, jedna je od svjetlih priča hrvatskog gospodarstva.

Naime, Mario je prošle godine u sklopu programa IPARD dobio 1.588.789,11 kn za izgradnju objekta za držanje peradi odnosno tov pilića i uzgoj nesilica teških linija. IPARD sredstvima ujedno su izgrađeni i skladišni kapaciteti za stajski gnoj, te je objekt opremljen za držanje peradi, uključujući i opremu za sprečavanje širenja ptičjih bolesti.

"Obitelj moje žene godinama se bavi uzgojem pilića, pa sam i ja počeo razmišljati o svojoj vlastitoj farmi. 10 godina sam razmišljao početi ili ne i nikako se nisam mogao odlučiti. Prvo sam pokušao kupiti staru farmu, ali kako mi je to jednostavno bilo preskupo brzo sam odustao od kupnje", priča Mario koji je svoj dugogodišnji san ostvario zahvaljujući fondovima EU.

Dokumentacija teška 17 kg

"Izgradnja nove farme bez potpora meni je bila posve neisplativa te su jedino rješenje bili fondovi EU. Razmišljao sam i o SAPARD-u, ali u to vrijeme sam bio još skeptičan prema svemu tome pa sam se na natječaj odlučio kad je došao IPARD".

Mario je s projektom započeo 2011. godine, da bi se sredinom 2012. godine prijavio na natječaj. "Sama dokumentacija je težila 17 kilograma, a sve je to trebalo poslati osobno poštom", smije se Mario. "Za vrijeme cijelog projekta puno mi je pomogla Razvojna agencija Sjever iz Varaždina. Odluku o dodjeli sredstava sam čekao godinu dana, a potpora je bila 55% od prihvatljivih troškova."

Za razliku od Programa ruralnog razvoja u kojem se dio novca dobije i prije početka projekta u IPARD-u to nije bio slučaj pa je i Mario kao brojni drugi prije apliciranja na sredstva Europske unije, morao dignuti kredit.

Kredit HBOR-a pomogao u procesu

"Cijeli projekt sam financirao preko HBOR-ovog kredita, na 12 godina uz 2% kamata. Iskreno, u to vrijeme uopće nisam vjerovao da ću dobiti kredit. Bilo je to vrijeme kada je HBOR bio pod velikom sumnjom zbog velikih afera, a kad sam čuo koji sve ljudi nisu dobili kredit, nije mi bilo ni na kraj pameti da ću ja imati sreće. Ipak, sreće sam imao i 2014. godine smo započelo s tovljenjem pilića."

Mario na svom gospodarstvu ima 22 tisuće pilića u turnusu, a budućnosti želi aplicirati na Program ruralnog razvoja i proširiti farmu na 39.500 pilića. "Mislim da je to sasvim dovoljno za jednu obitelj", kaže Mario koji je zadovoljan jer je samodostatan i može živjeti od svog posla.

San mu je širenje posla

"Surađujem s jednom tvrtkom koja mi osigurava hranu i jednodevne piliće vrhunske kvalitete tako da sam zadovoljan. Sad sve ovisi o Ministarstvu poljoprivrede i kada će se raspisati novi natječaj kako bismo mogli krenuti u daljnje širenje proizvodnje. Nadam se da ovaj put ipak neću morati čekati više od tri godine kako bih krenuo s proizvodnjom."

Osim Maria na suvremeno opremljenu farmu može ući samo veterinar koji jednom u toku turnusa dolazi uzeti uzorak izmeta koji se poslije šalje na analizu u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

Putovnica za piliće

"Institut je taj koji daje putovnicu zahvaljujući kojoj pilići mogu otići u klaonicu. Sama farma je koncipirana na način da osigurava maksimalnu zaštitu od mogućih prijenosnika bolesti, te na svu sreću nikad nismo imali problem sa salomenolom."

Pitamo Maria kako izgleda jedan radni dan na suvremeno opremljenoj peradarskoj farmi:

"Tijekom turnusa nema puno posla, sve se svodi na kontrolu procesa i popravak eventualnih kvarova. Glavni dio se odrađuje nakon kada se čisti, pere, dezinficira na što ode jako puno vremena, ali to je važno jer smatramo da su čistoća i higijena bit uzgoja. Sve radim sam, osim izlova kada uzmem nekoliko ljudi, ali to na ovako modernoj farmi nije teško, ona gotovo da se brine sama za sebe."


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

IPARD SAPARD Program ruralnog razvoja Šemovci Peradarstvo


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]