Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba svinja
  • 02.10.2022. 07:30

Utjecaj hranidbe krmača na prašenje: Manje kalcija, više vlakana - zašto?

Zašto je važan sadržaj kalcija i vlakana u hrani? Koliko hrana ima utjecaj na prašenje, mliječnost krmača i prasce?

Foto: Depositphoto/yongkiet
  • 479
  • 35
  • 0

Greške u hranibi krmača, mogu imati fatalne posljedice za prasad, posebno u trenutku samoga prašenja, objasnio je dr Franz Lappa za Agrarheute.

Izbor i kvaliteta hraniva djeluje na krmače, a onda i prasad. Problemi započinju sporim prašenjem, većim brojem mrtvorođenih, a nastavljaju se nedovoljnom količinom mlijeka i završavaju većim gubitcima i prelakom mladunčadi u trenutku odbijanja.

Višak kalcija smanjuje mliječnost

Kada hrana za suprasne krmače sadrži previše kalcija to dovodi do smanjenog oslobađanja paratireoidnog hormona iz paratireoidne (doštitne) žlijezde. To smanjuje mobilnost kalcija u fazi prašenja i smanjuje se proizvodnja mlijeka.

Sam proces je spor. Prasci izlaze sporo, a posteljica se izbacuju sa zakašnjenjem od nekoliko sati ili dana. To dovodi do razvoja bakterija i raspadanja u maternici. Pokreću se upalni procesi, koji ometaju oslobađanje prolaktina iz hipofize. Protok mlijeka tada se zaustavlja ili presuši.

Kalcij utječe i na kasniju težinu (Foto: Depositphoto/budabar)

Osigurati dovoljno sirovih vlakana u hrani

Drugi važan aspekt je opskrba krmača sirovim vlaknima. Pored njihovog udjela u obroku, važnu ulogu igra i udio onih koja se mogu fermentirati pomoću bakterija. Hrana kao što je pulpa šećerne repe, sojine ljuske, zobene mekinje ili lucerna imaju visok sadržaj probavljivih vlakana, što značajno ubrzava prolaz kroz probavni trakt i tako sprječava zatvor kod krmače.

Vlakna sprječavaju nakupljanje endotoksina u crijevima koji se stvaraju zbog sporijeg prolaza hrane u crijevima, što na kraju dovodi do nedostatka hranjivih tvari u plodu u završnoj fazi i to kroz upalne reakcije i poremećenu funkciju crijeva. Ova pojava je poznata kao sindrom metaboličkog stresa, a jedini način da se izbjegne je hrana bogata vlaknima, posebno prije prašenja.


Tagovi

Prasci Mliječnost krmača Sindrom metaboličkog stresa Oslobađanje prolaktina Prašenje Hranidba krmača


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]