Zašto je važan sadržaj kalcija i vlakana u hrani? Koliko hrana ima utjecaj na prašenje, mliječnost krmača i prasce?
Greške u hranibi krmača, mogu imati fatalne posljedice za prasad, posebno u trenutku samoga prašenja, objasnio je dr Franz Lappa za Agrarheute.
Izbor i kvaliteta hraniva djeluje na krmače, a onda i prasad. Problemi započinju sporim prašenjem, većim brojem mrtvorođenih, a nastavljaju se nedovoljnom količinom mlijeka i završavaju većim gubitcima i prelakom mladunčadi u trenutku odbijanja.
Kada hrana za suprasne krmače sadrži previše kalcija to dovodi do smanjenog oslobađanja paratireoidnog hormona iz paratireoidne (doštitne) žlijezde. To smanjuje mobilnost kalcija u fazi prašenja i smanjuje se proizvodnja mlijeka.
Sam proces je spor. Prasci izlaze sporo, a posteljica se izbacuju sa zakašnjenjem od nekoliko sati ili dana. To dovodi do razvoja bakterija i raspadanja u maternici. Pokreću se upalni procesi, koji ometaju oslobađanje prolaktina iz hipofize. Protok mlijeka tada se zaustavlja ili presuši.
Drugi važan aspekt je opskrba krmača sirovim vlaknima. Pored njihovog udjela u obroku, važnu ulogu igra i udio onih koja se mogu fermentirati pomoću bakterija. Hrana kao što je pulpa šećerne repe, sojine ljuske, zobene mekinje ili lucerna imaju visok sadržaj probavljivih vlakana, što značajno ubrzava prolaz kroz probavni trakt i tako sprječava zatvor kod krmače.
Vlakna sprječavaju nakupljanje endotoksina u crijevima koji se stvaraju zbog sporijeg prolaza hrane u crijevima, što na kraju dovodi do nedostatka hranjivih tvari u plodu u završnoj fazi i to kroz upalne reakcije i poremećenu funkciju crijeva. Ova pojava je poznata kao sindrom metaboličkog stresa, a jedini način da se izbjegne je hrana bogata vlaknima, posebno prije prašenja.
Tagovi
Autorica