Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 17.06.2017. 14:30

Uticaj visokih temperatura na mlečnost krava

Velike vrućine, kakve nas očekuje ovog leta, mogu kod mlečnih krava da dovedu do temperaturnog šoka, koji za posledicu ima smanjenje količina mleka koje daju. Krave takođe smanjuju unos hrane, a preporuka stručnjaka je da ishranu treba prilagoditi vremenskim uslovima.

Foto: Mirjana Stepić
  • 2.519
  • 352
  • 0

Visoke temperature mogu da dovedu do problema u uzgoju krava, odnosno do problema u proizvodnji mleka, kažu poljoprivredni stručnjaci. Ako se na temperature oko 30oC doda još i povećana vlažnost vazduha, situacija se pogoršava.

Dragoljub Krajnović, iz Savetodavne stručne službe Padinska Skela, ističe da dolazi do drastičnog smanjenja produkcije mleka, i do 50%, kao i do slabije konzumacije hrane:

"Prilikom istraživanja, gde je temperatura bila oko 31oC, a vlažnost vazduha negde oko 35%, dolazi do postepenog toplotnog stresa. Međutim, kada se vlažnost vazduha poveća na 75%, tada je i uticaj toplotnog stresa znatno jači, i znatno izraženiji, što može dovesti do negativnih posledica.Osim pada produkcije mleka, odnosno količine, može doći i do smanjenja procenta mlečne masti u samom mleku", ističe Krajnović.

Kako bi se izbegle posledice toplotnog stresa, grla treba premestiti u adekvatnije uslove sa više čistog vazduha i vode, uz odgovarajuću, dodatnu prilagođenu ishranu.

Neophodni adekvatni uslovi u štalama

Problem se može ublažiti ukoliko se obezbede adekvatni uslovi u prostorijama u kojima grla borave, kao i dovoljne količine pijaće vode. Kada su visoke temperature, stručnjaci savetuju da je stoci neophodno mnogo svežeg vazduha i vode, a samo rashalđivanje vodom nije dobro, jer se tada u štalama povećava vlaga, što ne godi životinjama.

"U ovakvim ekstremnim uslovima, mlečne krave pored onoga što konzumiraju na pašnjacima od zelene hrane, moraju nadomestiti i velikim količinama vode, što može biti od 130-180 litara vode po grlu. Kao jedan od bitnih faktora koji se javlja kod problema mlečnosti, jeste i slaba ventilacija i samo rashlađivanje vodom tamo gde je ventilacija loša. U takvim uslovima prirodna ventilacija nije odrađena kvalitetno, a veštačka ventilacija zbog prevelike naseljenosti takvih objekata može izazvati dodatni stres.Taj stres može uticati i na toplotni stres, jer dovodi do veće aktivnosti", kaže Krajnović.

Foto: Mirjana Stepić


Tagovi

Stoka Grla Krave Mleko Mlečno govedarstvo Gubitak mleka Visoke temperature Leto Ventilacija Ishrana Pašnjaci Savetodavna stručna služba Padinska Skela


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃