Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj živine
  • 18.06.2020. 13:30

Uticaj boje svetlosti na razvoj živine u tovu i proizvodnji jaja

Onog momenta kada je čovek shvatio način delovanja, uticaj boje, ritma, trajanja, jačine i intenziteta svetla i mogućnost kontrole pomoću tih parametara, javili su se posebni programi rasvete ili osvetljenja kao sredstva kojim se deluje na prirast ili nosivost jaja.

Foto: Depositphotos/ igterex/ilustracija
  • 1.532
  • 24
  • 0

Za razliku od svih ostalih stočarskih proizvodnji, u živinarstvu jedan od osnovnih parametara delovanja i uticaja na uzgoj je boja i intenzitet svetlosti. Razlog tome je specifična percepcija živine prema svetlu u svom okruženju. Različiti fotoreceptori, osim očiju, primaju podatke o intenzitetu i boji svetlosti i kroz druge senzore u telu ovih životinja.

Za razliku od ljudi, živina ima više fotoreceptora za boju i vide više svetla u određenoj boji. Još pre nešto više od pedesetak godina, farmeri su uvideli da dužina dana, odnosno intenzitet dnevnog svetla, deluje na prinos jaja, konzumaciju hrane, ponašanje jata. Dugo godina na malim seoskim imanjima gde se uzgaja živina koristile su se, a i danas se koriste, obične sijalice, koje ne pružaju mogućnost regulacije intenziteta, boje i dužine svetla. Danas savremene farme za tov imaju regulatore svetlosti pomoću kojih se balansira unos hrane, brzina porasta pilića, ponašanje jata, reprodukcija, razina stresa i slično.

Sistemi rasvete utiču na fiziološke aktivnosti

Dužina dana i period svetlosti varira u zavisnosti od godišnjeg doba. Primer su nosilje kod kojih početkom zimskog perioda opada aktivnost polaganja jaja, za razliku od letnjeg doba. Kokoške, bilo u prirodnom staništu ili u komercijalnim farmerskim uslovima, nikada jaja ne polažu u mraku i kada je vreme polaganja, uvek čekaju zoru i pojavu svetlosti.

Kako uslovi držanja koka nosilja određuju kvalitet jaja

Svetlost preko boje, intenziteta i perioda osvetljenja deluje različito na razne fiziološke procese. U suštini radi se o tome da odgovarajuće boje i intenzitet svetla deluju na hormonsku aktivnost i fiziološke promene koje se mogu odraziti na dobar prirast ili dobru nosivost jaja.

Onog momenta kada je čovek shvatio način delovanja, uticaj boje, ritma, trajanja, jačine i intenziteta svetla i mogućnost kontrole pomoću tih parametara javili su se posebni programi rasvete ili osvetljenja kao sredstva kojim se deluje na prirast ili proizvodnju jaja. Tako da današnji takozvani veštački sistemi rasvete omogućavaju kontrolisanu stimulaciju i pokretanje fizioloških procesa u telu živine, tačno ciljajući aktivnosti poput reprodukcije, hranjenja, smirivanja jata, polaganja jaja i slično.

Crvena svetlost superiornija u odnosu na druge 

Vrlo česta pojava u jatu je kanibalizam, čupanje perja, gde pilići kljucaju jedni druge pri prejakoj konstantnoj prirodnoj ili svetlosti od obične sijalice. Uz pomoć regulatora osvetljenja, može se postići potpuno smirivanje i mirovanje jata. Plava boja najbolje i najefikasnije umiruje piliće. U savremenim sistemima rasvete dokazano je da nova LED plava rasveta deluje na ubrzanje polnog razvoja i povećanje produktivnosti u uzgoju.

Izbor rase osigurava i do 300 jaja po nosilji u jednoj godini

Jačanje skeletne muskulture i mišića pretvaranjem D vitamina uz pomoć ultraljubičastog A-B osvetljenja jača se imunološki sistem i bolja resorbcija kalcijuma u kostima. Za rast i bolju konverziju hrane i do četiri odsto najbolje je koristiti LED zelenu boju svetla koja konstantno podstiče rast pilića u raznim fazama razvoja. Crvena svetlost je u odnosu na sve druge boje, najsuperiornija i najkorisnija u povećanju proizvodnje jaja. Selektivan izbor svetlosti tokom dana, intenzitet, period osvetljenja i kombinacija različlitih boja svetlosti u određenim fazama razvoja i prirasta, dokazano postižu bolje proizvodne performanse jata.


Tagovi

Uzgoj živine Svetlost Fotoreceptor Kanibalizam Prirast Nesivost Jato Regulator Plava svetlost Ultraljubičasta svetlost Zelena svetlost Crvena svetlost


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.