Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 21.12.2022. 15:00
  • Mađarska

Usmrtiće više od 25.000 ćurki zbog ptičjeg gripa

Porast smrtnosti, depresija životinja i smanjenje potrošnje vode i hrane bili su simptomi zbog kojih je mađarski stočar posumnjao na virus smrtonosan za ptice.

Foto: Depositphotos/mikeshots
  • 101
  • 14
  • 0

Posle farme gusaka, kada je u novembru usmrćeno njih 1.250, u Mađarskoj je potvrđena prisutnost visokopatogenog virusa ptičjeg gripa kod životinja na farmi ćuraka u Hajdu-biharskom okrugu, na kojoj je više od 25.000 jedinki.  

Simptomi kao što su porast smrtnosti, depresija životinja i smanjenje potrošnje vode i hrane, u jatu od 25.812 ptica smeštenoj u naselju Nadudvar, skrenuli su pažnju stočara na moguću pojavu ptičjeg gripa. Nakon ispitivanja, laboratorija Nacionalne kancelarije za bezbednost hrane (Nebih) potvrdio je prisutnost podtipa virusa H5N1 u jatu.

Posle toga započelo je usmrćivanje svih životinja, a oko farme je određena zaštitna zona u radijusu od tri kilometra i zona posmatranja u radijusu od 10 kilometara.

U nekontaminiranim područjima Bač-Kiškun i Čongrad-čanadskog okruga i dalje su na snazi ​​ranije uvedena ograničenja i obavezna ispitivanja. Osim toga, pre transporta živine u celoj zemlji je obavezno uraditi testiranje. 

Nebihova laboratorija takođe je otkrila prisutnost virusa u uzorcima izmeta divljih ptica prikupljenih u Debrecenu. Kako pišu na svojim stranicama, rezultati opravdavaju odluku da su držanje jata u zatvorenom prostoru i striktno pridržavanje propisa o prevenciji epidemije izuzetno važni, jer samo oni mogu smanjiti rizik da živina dođe u kontakt sa zaraženim divljim pticama.


Tagovi

Mađarska Simtpomi Ptičji grip Bolest živine Farma ćurana Usmrćene ćurke


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)