Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urinarne infekcije
  • 31.03.2018. 12:30

Urinarni problemi mogu da budu fatalni za stoku

Urinarni problemi su neuobičajeni kod goveda i ovaca, ali kada se pojave, mogu biti fatalni.

Foto: Bigstock / slovegrove
  • 3.192
  • 46
  • 0

Stoka retko može da ima problema sa urinarnim traktom, ali ako se to desi, hitna dijagnoza i lečenje su najvažniji za pozitivan ishod. U suprotnom, problem može da bude fatalan. Najčešće se javljaju dva problema - cistitis i pijelonefritis. Prvo se dešava zapaljenje mokraćne bešike (cistitis), koji se širi i prerasta u infekciju bubrega (pijelonefritis). Češći su kod ženskih grla

"Životinje koje pate od bilo kog od ovih stanja mogu izgledati nemirno, često imaju blagu groznicu i anoreksične su. Mogu često da pokušavaju da uriniraju, češu rep, a urin je crvene boje. Smanjen prinos mleka je još jedan znak, kod mlečnih grla. Ovo stanje obično nije zarazno i često je inficirana samo jedna životinja", kaže za Farmers Guardian veterinar Emili Frensis (Emily Francis).

Problem izazivaju bakterije

Problem izazivaju bakterije e.coli i trueperella pyogenes, koje se inače nalaze u životnoj sredini, a do urinarnog trakta mogu da dođu nakon određenih povreda ili teljenja. Stres, kao i visoka proizvodnja mleka, takođe mogu da budu uzroci. Problem može da nastane i kada je hrana visoko proteinska. Ukoliko se utvrdi da je bik vektor infekcije, odnosno prenosnik, treba razmisliti o veštačkom osemenjivanju

"Veoma je važno da se dijagnoza postavi što pre i da se primene antibiotici, jer u suprotnom može da dođe do oštećenja bubrega. Ukoliko se bolest vrati, prognoze nisu dobre, pa je najbezbolnija opcija eutanazija", napominje Frensis.

Crvenu vodu izaziva krpelj

Trebalo bi proveriti i da li se možda radi o babeziozi (crvena voda), koju takođe odlikuje krv u urinu. Nju prenosi krpelj, koji ujedom može da zarazi krv stoke. Posledica je razgradnja hemoglobina, što dovodi do obojenog, crvenog urina. Goveda imaju groznicu i nemaju apetit. Ova bolest najčešće pogađa starija grla, a nakon što prebole ovu bolest, životinje na nju stiču imunitet. 

Krpelj
Krpelj ujedom može da zarazi stoku (Foto: Farmers Guardian)

Paprat kao uzrok trovanja

Goveda mogu da se otruju ukoliko previše u ishrani koriste paprat, te da ugroze funkciju bubrega. Tada takođe dolazi do bojenja urina. Ovo je često posledica loše paše, naročito za mlada grla. Ona se nakon prevelikog konzumiranja teturaju, a prognoze najčešče nisu dobre.

Jednostavnija situacija kod ovaca

Ovce pate samo od jednog problema - kamenja u urinarnom traktu (urolitijaza), formiranog od magnezijum-fosfata. Češće se javlja kod ovnova i pre svega je uzrokovana ishranom. Frensin objašnjava da postoje dve osetljive grupe: "Prva su intenzivno odgajanja jagnjad, a druga su ovnovi namenjeni prodaji i s tim povodom hranjeni visoko proteinskom hranom".

Simptomi koji se javljaju su nedostatak apetita, bol u stomaku, pokušaj uriniranja, bez uspeha i krv u urinu. Kako bi se ovo sprečilo, važna je izbalansirana ishrana i mnogo vode. Kako bi ovce unosile što više tečnosti, važno je hraniti ih slamom i senom. U obrok može da se doda i amonijum-hlorid, jer menja pH urina i sprečava da se minerali kristalizuju i pretvore u kamen. 

"Ponekad je moguća operacija, kao rešenje ovog problema, ukoliko se kamenje nalazi na kraju mokraćnog kanala. Međutim, ukoliko su smešteni dalje, intervencija najčešće nije moguća, pa se preporučuje eutanazija. Ukoliko kamenje duže vreme blokira kanal, može doći do pucanja bešike, kada se primećuje ljubičasti otok", dodaje Frensis.


Izvori

Farmers Guardian


Tagovi

Goveda Ovce Urinarna infekcija Bubrezi Paprat Trovanje Babezioza Crvena voda Emily Francis


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.