Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup junadi
  • 15.09.2020. 10:00

Uredba o otkupu junadi nepovoljna - novo rešenje na sednici Vlade

Zbog sve većeg nezadovoljstva stočara, Ministarstvo poljoprivrede već za sednicu Vlade u četvrtak priprema novo rešenje, kada će se raspraviti da li će biti mogućnosti za veće učešće kupaca u otkupu i da li će se uvesti dodatna premija od 20.000 dinara po grlu.

Foto: JumpStory
  • 1.396
  • 335
  • 0

Nedavno objavljena uredba o interventnom otkupu junadi uz podsticaje države, sa dva miliona evra, nije povoljna za izvoznike niti domaće klanice, koje nisu ni stavljene u funkciju otkupa, navodi Udruženje "Agroprofit" u svom saopštenju.

Po ovom pitanju oglasila se i Agrarna komora poljoprivrednih proizvođača Srbije, koja ističe da je problem nastao kod kupca koji bi otkupio tovnu junad za izvoz u pravcu Izraela, jer je cena koju je država odredila neprihvatljiva.

Novom Uredbom utvrđen otkup junadi: Najmanje 252 dinara po kilogramu

"Mi smo našli kupca koji bi junad platio 1,65 EUR-a i tu junad izvezao u Izrael i sa tom cenom bi tovljači bili zadovoljni pod uslovom da se koriguje uredba i da podsticajna sredstva koje je Vlada Republike Srbije opredelila za tu namenu budu usmerena direktno na farmere", navela je Agrarna komora.

Otkupljivači nemaju interesa u ceni od 252 dinara za kilogram

Podsetimo, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obavestio je "Agroprofit" da je Vlada donela odluku da sa 230 miliona dinara, što je oko dva miliona evra, dodatno pomogne tovno govedarstvo. Ovaj iznos bio bi dovoljan da se uvede dodatna premija od 20.000 dinara za svako predato utovljeno june. Uz već ranije utvrđenu premiju, koja iznosi 15.000 dinara, ovo bi bio najveći podsticaj za utovljenu junad u celom regionu.

Za svako june dodatna premija od 20.000 dinara - otkupa cena 2,15 evra

"Udruženje je predlagalo da se proizvodjačima dodeli subvencija od 20.000 dinara po grlu, a Ministarstvo poljoprivrede je napravilo model po kojem otkupljivači koji su kupili tovnu junad i platili 252 dinara po kilogramu žive vage, mogu da dobiju subvenciju od 26 dinara po kilogramu", rekao je ispred "Agropopfit"-a Čedomir Keco za Betu.

Dodao je da otkupljivači nemaju nikakav motiv da kilogram tovne junadi plate 252 dinara, odnosno 2,10 do 2,15 evra po kilogramu žive vage, a zatim traže od države subvenciju od 26 dinara po kilogramu jer na tržištu mogu da kupe po 1,30 evra po kilogramu ili za oko 150 dinara.

Zbog ovih činjenica i sve većeg nezadovoljstva stočara, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede već za sednicu Vlade u četvrtak priprema novo rešenje. Da li će se povećati mogućnost za učešće kupaca u otkupu i da li će se uvesti dodatna premija od 20.000 dinara po grlu gajeno na gazdinstvima, znaće se tada, istaknuto je u saopštenju.


Tagovi

Otkup junadi Čedomir Keco Agroprofit Dodatna premija Sednica Vlade Uredba o otkupu junadi Agrarna komora Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P