Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urea 20%
  • 19.03.2018. 10:00

Urea 20% u ishrani goveda

Urea-20% je siguran i ekonomičan izvor azota za podmirenje potreba u belančevinama.

Foto: Pixabay / Hans
  • 3.191
  • 178
  • 0

Urea 20% se u ishrani preživara koristi kao dopunska smeša. Pogodan je izvor azota, koji životinje mogu putem mikroflore, indirektno, da koriste kao izvor proteina. Na taj način mogu da se zamene belančevine. Prisustvo azotnih jedinjenja u hrani stimuliše razvoj mikroorganizama u sistemu za varenje hrane kod preživara.

"Kao lako rastvorljiva amidna materija, urea se razlaže u buragu preživara pod uticajem fermenata bakterija, na amonijak i ugljenu kiselinu. Oslobođeni amonijak iz Uree 20% bakterije buraga koriste kao izvorni materijal za sintezu svežih proteina. Posle propadanja ovih bakterija u aparatu za varenje preživara, bakterije bivaju svarene i na taj način se iskorišćavaju od strane domaćina", objašnjava dipl. ing. stočarstva Bilal Tajić.

Urea u ishrani mlečnih krava

Urea 20% predstavlja siguran i ekonomičan izvor azota za podmirenje potreba u belančevinama. Ona može da se koristi i u ishrani mlečnih krava. Istraživanja su pokazala da je mlečna krava sposobna, ukoliko konzumira više od 200 grama uree dnevno (oko 90 g čistog azota), da godišnje proizvede 200 kg sirovih proteina, navodi dipl. ing. Dušan Kovačević:

"Preporučena količina uree u smeši koncentrata je 1% a 0,5% u kukuruznoj silaži (5 kg/t). Ako se silaži doda 0,5% uree treba smanjiti količinu zrnaste hrane. Dodavanje 5 kg uree po toni kukuruzne silaže povećaće sadržaj proteina od 8% na 11%-12% na bazi suve materije. U proseku, grlu se daje 180-230 grama uree dnevno. Pošto nije ukusna, trebalo bi je temeljno izmešati sa koncentratom, silažom ili melasom. Ne posipati je po drugim hranivima zbog gorčine! Tokom perioda privikavanja grla, potrebno je 7-10 dana postepeno povećavati količinu uree. U ranoj laktaciji treba grlu ograničiti količinu uree".

Tajić dodaje da se u kompletne smeše za mlečne krave urea dodaje u količini od 10% do 15%.


Tagovi

Urea 20% Belančevine Preživari Mlečne krave Bilal Tajić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.