Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Piletina
  • 20.08.2020. 07:30

Uprkos manjoj potražnji, Kina i dalje nastavlja sa rekordnim uzgojem pilića

Kina je prošle godine zaklala 9,3 milijarde pilića, uključujući još 4,4, milijarde brojlera koju su bili najtraženiji u lancima brze hrane.

Foto: JumpStory
  • 88
  • 32
  • 0

Kineski proizvođači piletine uprkos padu potražnje zbog virusa korona i dalje nastavljaju sa velikom proizvodnjom, a na osnovu smanjenog uvoza zbog straha od stranog mesa. 

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država, očekuje se da će drugi, najveći svetski proizvođač živine u 2020. godini proizvesti rekordnih 14,85 miliona tona pilećeg mesa, što je značajno povećanje od čak 18 odsto u odnosu na prošlu godinu (13,75 miliona tona). 

Znatno povećanje proizvodnje takođe povećava i potražnju za ključnim žitaricama u ishrani živine poput kukuruza i soje uz istovremeno snižavanje cene piletine. 

"Trenutno je cena tako niska. Ne mislim da je to samo zbog slabe potražnje, već ima i dovoljno ponude“, rekao je Pan Čenjun, stariji analitičar u Rabobanku.

Zamena za svinjetinu

Kina je prošle godine zaklala 9,3 milijarde pilića, uključujući još 4,4, milijarde brojlera koju su bili najtraženiji u lancima brze hrane. Lideri u industriji poput "Liaoning Wellhope Agri-Tech", dobavljač za KFC "Fujian Sunner Development" i tajlandski C.P. već su isplanirali svoje širenje kako bi ispunili cilj Pekinga za integrisanijom proizvodnjom hrane, navodi Reutres.

Dozvoljena gradnja farmi u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 miliona svinja

Takođe, neki su ubrzali svoje projekte kada im je prošle godine porastao profit, a nakon što su pale količine proizvedene svinjetine koje je tada zamenila piletina. "Wellhope" je povećao proizvodnju za 36 odsto u 2019. godini, a sličnim tempom nastavili su i u prvoj polovini ove, pokazali su podaci kompanije.

"Ubrzali smo se zbog boljih cena", rekao je Jan Kortenbah, glavni tehnički direktor kompanije "Wellhope-De Heus Animal Nutrition".

Kako tvrdi Valter Benz, predsednik i generalni direktor nemačke kompanije "Big Dutchman Group" koja isporučuje opremu za uzgoj živine, Kina je od njih naručila i nove kokošinjce u koje može da stane najmanje milijardu pilića. 

COVID-19 nađen i na ambalaži pilećih krilaca, raste zabrinutost o širenju putem hrane?

Iako proizvođači čak agresivno žele da istaknu piletinu, velike količine mesa koje su bili namenjene školskim menzama su propale, jer nisu radile veći deo godine. Lanci brze hrane takođe su uočili manju potražnju u odnosu na svinjetinu. 

Međutim, iz Wellhope-a se nadaju kako će veći pomak prema konzumaciji ovoga mesa biti sve popularniji među mlađim stanovništvom koje smatra da je ono mnogo zdravije. 


Tagovi

Kina Piletina Proizvodnja Potrošnja Uvoz Svinjetina Brza hrana Proizvođači


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao