Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba antibiotika
  • 29.08.2021. 18:00

Upotreba antibiotika: UN predlaže globalno smanjenje, EU zabranu od januara 2022.

UN je pozvao na globalno smanjenje antimikrobnih delova. Zemlje EU početkom sledeće godine čeka značajno ograničenje njihove upotrebe. Šta kažu kritičari?

Foto: Depositphotos/jenoche
  • 225
  • 128
  • 0

Globalni čelnici i stručnjaci zatražili su značajno i hitno smanjenje količina antimikrobnih lekova, uključujući antibiotike, koji se koriste u prehrambenim sistemima, smatrajući ovu odluku ključnom u borbi protiv rastuće rezistencije na lekove, za koju se smatra da postaje globalna pretnja.

Pozvane su sve zemlje sveta da značajno smanje primenu antimikrobnih lekova, stoji u saopštenju Svetske zdravstvene organizacije (WHO). To uključuje prestanak upotrebe medicinski važnih antimikrobnih lekova za podsticanje rasta zdravih životinja i sveukupno odgovornije njihovo korišćenje. 

Poziv je upućen uoči Samita UN-a o prehrambenim sistemima koji se održava u Njujorku 23. septembra 2021. godine, a na kojem će zemlje razgovarati o načinima transformacije globalnih prehrambenih sistema.

Ciljevi moraju da budu specifični za svaku državu

Ali, ovo je saopštenje podstaklo na raspravu.

"Ono što nedostaje ovom pozivu je jasan cilj smanjenja", za Guardian je rekao Tomas Van Bekel, naučnik za AMR bolesti i sisteme stočarske proizvodnje sa Švajcarskog saveznog instituta za tehnologiju. On smatra kako nije dovoljno preporučiti da se lekovi smanje značajno jer takva preporuka nikoga ne obavezuje. 

Ovaj stručnjak smatra kako ciljevi moraju da budu specifični za svaku državu.

"Bilo bi nepravedno, na primer, nametati stroge ciljeve zemljama u razvoju kojima je stoka potrebna za život", naglasio je dodajući da bi zemlje sa visokim prihodima te Kina mogle da ciljaju na manje od 50 mg aktivnog sastojka antibiotika po kilogramu proizvedenog mesa. Podsetio je da mnoge zemlje EU-a koriste više od toga što je prikazano u radu iz 2017. godine kojem je bio koautor. 

Tu se navodi da bi globalna granica od 50 mg antimikrobnih sredstava po kilogramu životinjskog proizvoda godišnje mogla da smanji ukupnu potrošnju za 64 odsto.   

Zabrana antibiotika protiv dobrobiti životinja? 

Treba podsetiti i da je revidirana Uredba o veterinarsko-medicinskim proizvodima predložila ograničavanje upotrebe animikrobnih lekova u profilaksi (za sprečavanje bolesti) i metafilaksi (u svrhu prevencije oboljenja kod ostalih zdravih jedinki koje su u kontaktu sa obolelom životinjom), a koja bi na snagu u zemljama članicama Evropske unije trebalo da stupi 28. januara 2022.

Antibiotici: U Ukrajini nisu spremni za uzgoj bez lekova, u Kini menjaju način ishrane

Ovu odluku Zigfrid Moder, predsednik nemačkog Saveznog udruženja veterinara smatra velikim udarcem za veterinarstvo. 

"Veterinarska struka zalaže se za odgovornu upotrebu antibiotika i takođe podržava naučno utemeljena ograničenja u stočarstvu. Opšta zabrana upotrebe u suprotnosti je sa dobrobiti životinja, jer čak i uz optimalne uslove držanja, lečenje antibioticima na kraju je potrebno za određene bakterijske bolesti", izjavio je Moder za Agrarheute

Odluku o zabrani kritikuje i Nemačko udruženje za zaštitu životinja smatrajući takvo rešenje lažnim. Ističu da se rezistencija na antibiotike mora sprečiti na pametan i sveobuhvatan način. 


Tagovi

Upotreba antibiotika Rezistencija na antibiotike Lekovi u poljoprivredi AMR Tomas Van Bekel Zigfrid Moder


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)