Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad lisica
  • 25.03.2021. 12:00
  • Karlovačka, Kozalj Vrh

Unatoč velikom gubitku, ne odustaje - Leonardo (19) proširuje desetkovano jato

Premda su zaštićene ogradom visine dva metra i iznad je mreža protiv jastrebova, lisice su nekako prokopale ispod i u kratkom vremenu poklale kokoši mladog uzgajivača.

Foto: arhiva l. Drakšića
  • 2.765
  • 747
  • 0

"Prvo što sam vidio bila je hrpa beživotnih tijela po dvorištu. Činilo se kao da niti jedna kokoš nije uspjela preživjeti pokolj“, prisjeća se devetnaestogodišnji Leonardo Drakšić stravičnog prizora kojeg je zatekao prošloga tjedna kada je područje Duge Rese pogodilo nevrijeme, a njegovo imanje i napad lisica. 

Kokoši su, naime, u mjestu Kozalj Vrh boravile vani u ograđenom prostoru dok je on bio u Zagrebu na predavanjima. S fakulteta se vratio tek navečer, a kada je ugledao nemili prizor prvo je nazvao baku, zatim roditelje, a potom ušao u kokošinjac gdje je ugledao manji broj preživjele peradi.

"Bilo je to nešto prestrašno, osjećaj je bio grozan. Ne radi financijskog gubitka, već zato što sam se o blagu svakodnevno brinuo“, navodi i dodaje da ih je hranio od prvoga dana, a bile su to mlade koke koje su ujesen pronesle.

Susjedi sve vidjeli

Susjedi su u to vrijeme bili kod kuće i svjedočili su nemilom događaju. Prenijeli su mu kako je u ograđeni prostor uletjelo nekoliko lisica koje su u kratkom vremenu poklale 50-ak komada. U blatu je vidio tragove po kojima je i sam mogao zaključiti da se radilo o spomenutim predatorima. "Jedan dio kokoši su odnijele, koliko su mogle. Vjerojatno bi se vratile noću po još jer će sada imati mlade pa im treba hrane“, nastavlja. Ali vlasnik se vratio, odmah krenuo s raščišćavanjem i pomrsio im planove.

One su same odlučile, ne daju se, već vrijedno arde na proširenju jata, kaže Leonardo 

Da nije bilo preživjelih, vjerojatno bi napravio pauzu u uzgoju dok lisice ne podignu mlade. Ali kako je u objektu zatekao određeni broj živih kokica, odlučio se nastaviti i već je krenuo nabavljati nove. "One su same odlučile, jednostavno se ne daju i ne odustaju, već vrijedno rade na proširenju jata“, kaže naš sugovornik. Prisjeća se kako je kao mali dječak prisustvovao sličnom događaju – tada je jedna lisica zadavila 20 komada i odnijela 4-5, koliko je odjednom mogla nositi.

Počeo još kao tinejdžer

Leonardo je već s 15-16 godina krenuo u peradarstvo. Otac nije imamo ništa protiv toga da na selu razvijaju poljoprivredu, dok majka i sestra nisu bile previše zainteresirane. No, on ne može protiv sebe, kako kaže, jer voli životinje i želi se o njima brinuti.

Od tog vremena svakodnevno je sam brinuo o kokama, osim prošloga ljeta kada je na nekoliko dana otišao na more. Tada je uskočila baka i preuzela brigu o njegovim ljubimicama. Inače on sve radi sam, od nabavke hrane, samog hranjenja, do svega što briga o njima zahtijeva.

Krenuli su s manjim brojem, s nešto više od 10 koka. Ubrzo su nabavili inkubator i sami širili jato. Svake godine nasađuju piliće i u jednom trenutku su došli do broja od stotinjak kokica.

Lisice se provukle ispod ograde

"Zaštićene su ogradom visine dva metra i iznad je mreža protiv jastrebova, ali lije su nekako prokopale ispod i ušle u ograđeni prostor“, vraća se na temu. Do sada nisu imali neugodnih iskustava, niti jedna kokoš nije stradala unatrag nekoliko godina, ni od automobila, niti od kakvog predatora.

"Drugi u selu su znali imati nesretne slučajeve, a sada je valjda došao red na nas“, pokušava sam sebi olakšati situaciju. Dodaje da u okolici ipak nitko nije doživio takvu štetu.

Stravičan prizor kojeg je zatekao nakon povratka s fakulteta 

Obitelj Drakšić ovoga proljeća ima u planu graditi novi sjenik na mjestu starog. U tom objektu bi životinje bile sigurnije. Osim kokoši, drže prepelice i kuniće, a bave se još povrtlarstvom te spremaju vlastitu zimnicu.

Želi živjeti na selu i baviti se poljoprivredom

Leonardo je zavolio selo i životinje dok je još bio dijete i dolazio ovdje kod bake. Volio je ostajati kod nje i malo po malo se zainteresirao za bavljenje peradarstvom. Nakon završene gimnazije, odlučio je upisati Agronomski fakultet u Zagrebu. U vrijeme kada smo s njim razgovarali, taman se vratio s predavanja i prvo je otišao do svoje male farme. "Jednoga dana bih volio živjeti na selu i u potpunosti se posvetiti gospodarstvu“, povjerava nam. Za sada je plan urediti imanje, a nada se u budućnosti otvoriti i vlastiti OPG.

"Volio bih barem dio hrane za vlastite potrebe proizvesti sam, a ako bude viška, naravno da ću prodavati“, nastavlja. Ne misli da će mu poljoprivreda odmah biti primarna djelatnost, ali život piše svoje priče pa se nikada ne zna kamo će ga put odvesti. Vjeruje da će s vremenom ljudi postati svjesniji važnosti proizvodnje hrane za sebe, a nada se i da će razvoj poljoprivrede postati važan cilj naše države.


Fotoprilog


Tagovi

Leonardo Drakšić Napad lisica Uzgoj kokoši


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]