Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 12. izložba konja Hrvatski Posavac
  • 25.04.2017. 12:00

Unatoč opadanju broja konja, ocijenjeni Posavci

Najzanimljivije je bilo odmjeravanje snaga konja u vuči trupaca, a drugi je dan bio u znaku ocjenjivanja konja.

  • 2.988
  • 148
  • 0

Dodjelom priznanja i pehara završena je dvodnevna 12. izložba konja Udruge uzgajivača konja Hrvatski Posavac, koju je 22. i 23. travnja u Novskoj na nogometnom igralištu "Mašinac" organizirala Udruga uzgajivača konja "Hrvatski Posavac" iz Novske. Tradicionalno je okupila uzgajivače konja s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana.

Prvi dan izložbe je za posjetitelje je bilo pripremljeno jahanje i vožnja u zaprežnim kolima i natjecanje u vuči više stotina kilograma teške klade. Zadanu stazu je najbrže prošao Ilija Lujić iz Paklenice. Prvo mjesto s konjima u paru pripalo je Iliji Lujiću, drugo je za Anđelka Relju, dok je u pojedinačnoj vuči, ponovno prvi, a s drugim konjem i treći Ilija Lujić, te Filip Klasan na drugom mjestu.

Očuvanje pasmine Hrvatski Posavac

Drugi dan izložbe je ocjenjivački sud, predvođen dr. Ivanom Šubekom, voditeljem uzgoja Hrvatskog Posavca, ocjenjivao omice, mlađe i starije kobile, te mlade i starije pastuhe.

Ocjenjivanje konja

"Na izložbi je manje konja nego lani, tek 42 konja z toga 14 licenciranih pastuha i to zbog kišnog vremena. Zadnjih godina je broj uzgajivača u opadanju. Većina se sada ovim poslom bavi iz ljubavi, mahom su to ljudi mlađe ili srednje generacije", rekao je Krešimir Johović, predsjednik Udruge uzgajivača konja Hrvatski Posavac iz Novske, koji je zabrinut za to što se nastavlja sa smanjivanjem broja vlasnika konja, ali i broja konja.

Članstvo u opadanju

"U udruzi je 32 članova, i članstvo nam je u opadanju. Vođeni smo Savezom uzgajivača konja Hrvatski Posavac. Ja sam iz Brestače i imam 16 grla u uzgoju", dodao je predsjednik i istaknuo je da su od zadnje izložbe dobili na korištenje zajedničke pašnjake u Mokrom polju, gdje su konji od 1.4. do 30.11. i poslije toga se sele u štale.

"To nama puno znači, zbog toga smo usprkos brojnim poteškoćama uspjeli održati tu pasminu. Zbog malih poticaja (na primjer za kobilu izvorne zaštićene pasmine Hrvatskog Posavca se dobije samo 1.400-1.500 kn /grlu ili 200 eura/grlu, za usporedbu za krmaču se dobije 100 eura) i zbog loše tržišne cijene (15-16 kn/kg) je konjogojstvo nerentabilno" no predsjednik ističe kako opstaju samo iz velike ljubavi prema konjima.

Organizatori su uložili veliki trud, te su u suradnji s gradom Novska upriličili 12. izložbu konja pasmine "Hrvatski Posavac", jednu od najkvalitetnijih izložbi ove vrste, koja je i jedan oblik turističke ponude grada. Ciljem organiziranja izložbe je očuvanje pasmine Hrvatski Posavac.


Fotoprilog


Tagovi

12. izložba konja Udruge uzgajivača konja Hrvatski Posavac;N Predsjednik Udruge uzgajivača konja „Hrvatski Posavac” iz No


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!