Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticanje stočarstva
  • 14.12.2015. 12:00

Unapređenje stočarstva u Pokrajini

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio je 55 miliona dinara putem 178 ugovora, u okviru konkursa za sprovođenje mera odgajivačkog programa na teritoriji APV.

  • 191
  • 7
  • 0

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio je 55 miliona dinara putem 178 ugovora, u okviru konkursa za sprovođenje mera odgajivačkog programa na teritoriji APV.

"Pokrajina čini sve što može kako bi unapredila stočarstvo", istakao je Branislav Knežević, zamenik pokrajinskog sekretara za za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji je uručio ugovore korisnicima podsticajnih sredstava na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu gde je zajedno sa predstavnicima ove visokoobrazovne institucije uputio čestitke dobitnicima sredstava.

Cilj je očuvanje genetskog resursa

"Reč je o meri koja je zakonski obavezna, a koju Sekretarijat redovno sprovodi u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom i odgajivačkim organizacijama u cilju očuvanja genetskog resursa i kvalitetnog grla stoke. Reč je o značajnom podsticaju za sve one koji se bave stočarstvom, koje je poprilično "na kolenima", ali verujemo da će ova podrška značiti makar zrno šanse za očuvanje genetskog resursa, koji može da zadovolji potrebe naših stočara", istakao je Knežević.

Sredstva se za ovu meru dodeljuju na osnovu raspoloživih sredstava, a konačnu odluku o tome donosi Poljoprivredni fakultet i struka na osnovu konkursa koji raspisuje resorni sekretarijat.

Mera se nastavlja i naredne godine

"Ova mera će svakako biti nastavljena u narednoj godini, u skladu sa mogućnostima koje dozvoli budžet. Budžet će, kako znamo, biti daleko manji nego prethodnih godina, ali sredstva će biti planirana. Obim sredstava za ovu meru u 2016. još nije poznat, osim činjenice da će on sigurno biti manji nego do sada. Mi nemamo namenska sredstva u sklopu budžeta, koja bi mogli da raspodelimo u skladu sa potrebama korisnika u oblasti stočarstva. Opet, bez razvoja stočarstva, znamo da nema razvoja ni drugih grana poput ratarstva i povrtarstva. Jedan od osnovnih ciljeva naše države, treba da bude i izdvajanje za ovu granu, jer je trenutno učešće stočarstva u poljoprivrednoj proizvodnji na niskom nivou, a to je negde između 20 i 25 odsto, dok je u razvijenim zemljama Evropske unije ovaj procenat 50 odsto. Mi treba da težimo ka tome, i u ovom trenutku Pokrajina čini sve što može može u tom pravcu", ponovio je ovom prilikom Knežević.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Pokrajinska Vlada Unapređenje stočarstva Konkurs Branislav Knežević Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu Genetski resurs

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.