Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjokolja
  • 03.12.2015. 10:30

Umjesto običnih - djevičanski čvarci!

Djevičanski čvarci rade se od leđne slanine narezane u obliku romba koja mora biti s prasice koja je ni manje ni više - djevica.

  • 640
  • 123
  • 0

Sezona je kolinja, a samim tim i čvaraka. No jeste li čuli za djevičanske čvarke? Mnogi vjerojatno nisu. No nije to nikakva inozemna delicija, nego još jedan slavonski gastronomski specijalitet. Na kolinju kod kutjevačkog poduzetnika Hrvoja Sontakija pripremali su ga majstori mesari i pritom objasnili da se ovi čvarci rade od većih komada leđne slanine umjesto od potrbušine kao obični, koji se režu u obliku romba, a u sredini komadića izrezuje se rupica.

I što je najvažnije, kažu oni, a prenosi portal pozega.eu, takvi se čvarci rade od prasica koje su, kako njihovi vlasnici kažu, djevice. Mesar Ivo Pavić pojasnio je da se obrađeni komadi leđne slanine stavljaju u vrelu mast u koju je prije toga dodana mljevena paprika, tako da djevičanski čvarci dobiju finu aromu. A da nakon njih, kutjevačka vina pašu k'o naručena, ne treba ni govoriti. U tome kraju sve više razmišljaju i o zaštiti ove vrste čvaraka.

Zahvaljujući poduzetništvu poznatog slavonskog proizvođača mesnih delicija Tomislava Galovića, čvarci imaju status autohtonog slavonskog proizvoda s geografskim porijeklom čime je precizno definirano tko i na koji način može proizvoditi i plasirati čvarke u Hrvatskoj. U Londonu,primjerice, kilogram slavonskih čvaraka stoji čak 500 kuna. Što bi tek bilo kada bi znali da su - djevičanski?


Tagovi

Kolinje Djevičanski čvarci Slavonija Gastronomski specijalitet Inozemna delicija Hrvoje Sontaki Kutjevo Mesari Leđna slanina Prasice Djevice Ivo Pavić Mljevena paprika Kutjevačka vina


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.