Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Puževi
  • 28.07.2020. 18:00
  • Ukrajina

Ukrajinskim uzgajivačima puževa propada proizvodnja zbog smanjenog plasmana u EU

Prema podacima ukrajinske organizacije za zaštitu potrošača, proizvođači su lane isporučili gotovo 250 tona u Evropu, što je rast od čak 93 odsto u odnosu na 2018. godinu. Ova godina je obećavala, a onda je stigao COVID-19.

Foto: JumpStory
  • 88
  • 6
  • 0

"Kada sam pre pet godina otvorila farmu puževa ovde u Vojnivki u Ukrajini, meštani nisu mogli da sakriju oduševljene i radoznalost. Često bi zavirili kroz ogradu i gledali kako ih držim i na koji način ih hranim", prepričava svoje početke Julija Koretska i dodaje kako su je prozvali Majkom puževa.

Julija je inače bila jedna od prvih proizvođača ovih mekušaca u toj zemlji, a zbog pozitivnog iskustva i dobro raširenog posla zainteresovala je i druge. Danas u celoj Ukrajini ima oko 400 farmi, čiji se proizvodi plasiraju u evropske zemlje poput Italije i Španije. 

Korona smanjila plasman, proizvodi se gomilaju u hladnjačama

Prema podacima ukrajinske organizacije za zaštitu potrošača, proizvođači su lane isporučili gotovo 250 tona u Evropu, što je porast od čak 93 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Ipak, ova godina zbog epidemije neće biti tako dobra, tvrdi Koretska. Zbog zatvaranja restorana i ostalih ugostiteljskih objekata širom Evrope, isporuke su ostale u zemlji i nažalost propale što je prouzrokovalo velike troškove. 

Inženjer građevine otvorio farmu na kojoj uzgaja 250.000 vrlo traženih puževa

"Prošle godine sve je bilo odlično, a ova je skroz suprotna", kaže Sergej Danilejko, vlasnik farme "Ravlik" u Vojnivki i velikog skladišta u Španiji u koju inače i plasira sve puževe. Priznaje i kako su ga izgubljene narudžbine već koštale oko 55.000 evra (oko 6,5 miliona dinara), a problem mu stvaraju i ove koje propadaju u hladnjačama.

Glavni konkurent zemlje, Poljska, ima dodatnu prednost što je deo EU, a ukrajinski poljoprivrednici rade na privlačenju evropskih klijenata snižavanjem cena za oko 10 odsto. Danilejko i njegov poslovni partner u međuvremenu su pregovarali s azijskim tržištima i razvijali proizvode na bazi ovih mekušaca, poput namaza i smrznutih proizvoda, navodi Euractiv.

Predvirusni bum

Pre pandemije, ukrajinska industrija puževa bila je u procvatu. Nacionalno udruženje proizvođača saopštilo je kako očekuje da će poljoprivrednici ove godine proizvesti 1.000 tona u poređenju sa 200-300 tona 2019. godine.

"Potražnja za našim puževima je velika jer su jeftini i dobrog kvaliteta. Sa njima se prave razna peciva, smrznuti fileti, prodajemo ih sa raznim povrćem u teglama, a u ponudi čak imamo i hamburgere", naglašava Yulija Nastasivna, direktorka farme "Ravlykova Khata" u Žitomirskoj regiji zapadno od Kijeva.

Uprkos svojoj popularnosti u inostranstvu, ukrajinski puževi tek moraju da nađu svoje potrošače kod kuće gde su trenutno jako skupi za njihove kupce, a brojni ih restorani još uvek nisu popularizovali. 


Tagovi

Ukrajina Puževi Virus korona Plasman Izvoz Evropska unija Propadanje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.