Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Puževi
  • 28.07.2020. 18:00
  • Ukrajina

Ukrajinskim uzgajivačima puževa propada proizvodnja zbog smanjenog plasmana u EU

Prema podacima tamošnje organizacije za zaštitu potrošača, proizvođači su lani isporučili gotovo 250 tona u Europu, što je porast od čak 93% u odnosu na 2018. godinu. Ova je godina obećavala, a onda je stigao Covid-19.

Foto: JumpStory
  • 207
  • 10
  • 0

"Kada sam prije pet godina otvorila farmu puževa ovdje u Voynivki u Ukrajini, mještani nisu mogli sakriti oduševljene i radoznalost. Često bi zavirili kroz ogradu i gledali kako ih držim i na koji način ih hranim", prepričava svoje početke Julia Koretska te dodaje kako su ju nazvali Majkom puževa.

Julia je inače bila jedna od prvih proizvođačica ovih mekušaca u toj zemlji, a zbog pozitivnog iskustva i dobro raširenog posla zainteresirala je i brojne druge. Danas diljem Ukrajine ima oko 400 farmi, koje svoje proizvode plasiraju u europske zemlje poput Italije i Španjolske. 

Korona smanjila plasman, proizvodi se gomilaju u hladnjacima

Prema podacima tamošnje organizacije za zaštitu potrošača, proizvođači su lani isporučili gotovo 250 tona u Europu, što je porast od čak 93% u odnosu na 2018. godinu.

No, ova godina zbog epidemije ipak neće biti tako dobra, tvrdi Koretska. Zbog zatvaranja restorana i ostalih ugostiteljskih objekata diljem Europe, isporuke su ostale u zemlji i nažalost propale što je prouzročilo velike troškove. 

Inženjer građevine otvorio farmu na kojoj uzgaja 250.000 vrlo traženih puževa

"Prošle godine je sve bilo odlično, a ova je skroz suprotna", kaže Sergiy Danileyko, vlasnik farme Ravlik u Voynivki i velikog skladišta u Španjolskoj u koju inače i plasira sve puževe. Priznaje i kako su ga izgubljene narudžbe već koštale oko 55.000 eura (oko 400.000 kuna, op.a.), a problem mu stvaraju i ove koje propadaju u hladnjacima.

Glavni konkurent zemlje, Poljska, ima dodatnu prednost što je dio EU, a ukrajinski poljoprivrednici rade na privlačenju europskih klijenata snižavanjem cijena za oko 10%. Danileyko i njegov poslovni partner u međuvremenu su pregovarali s azijskim tržištima i razvijali proizvode na bazi ovih mekušaca, poput namaza i smrznutih proizvoda, navodi Euractiv.

Predvirusni bum

Prije pandemije, ukrajinska industrija puževa bila je u procvatu. Nacionalno udruženje proizvođača priopćilo je kako očekuje da će poljoprivrednici ove godine proizvesti 1.000 tona u usporedbi s 200-300 tona 2019. godine.

"Potražnja za našim puževima je velika jer su jeftini i dobre kvalitete. S njima se rade razna peciva, smrznuti fileti, prodajemo ih s raznim povrćem u staklenci, a u ponudi čak imamo i hamburgere", naglašava Yuliya Nastasivna, direktorica farme Ravlykova Khata u Žitomirskoj regiji zapadno od Kijeva.

Unatoč svojoj popularnosti u inozemstvu, ukrajinski puževi tek moraju naći svoje potrošače kod kuće gdje su trenutno jako skupi za ondašnje kupce, a brojni ih restorani još uvijek nisu popularizirali. 


Tagovi

Ukrajina Puževi Koronavirus Plasman Izvoz Europska unija Propadanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić