Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živinarstvo u Ukrajini
  • 21.03.2022. 16:00
  • Ukrajina

Ukrajinska živinarska industrija trpi ogromne gubitke - nemaju hrane, uništeni inkubatori

Nekoliko ključnih farmi zatvoreno je i uništeno, a na nekima je živina ostala bez hrane te je osuđena na uginuće. 

Foto: Facebook/MHP
  • 173
  • 51
  • 0

Ukrajinske živinarske kompanije izveštavaju o velikim gubicima koji su uzrokovani ruskom invazijom na tu zemlju. Osim što su prekinuti prehrambeni lanci, neke od njih su i direktno napadnute. Fabian Brukoter, glavni urednik portala Poultry World piše kako su u najvećoj ukrajinskoj kompaniji za proizvodnju jaja, Avangard izjavili da je nekoliko ključnih farmi zatvoreno i uništeno, a na nekima je živina ostala bez hrane te je osuđena na uginuće. 

Preti ekološka katastrofa 

Njihovi ukupni finansijski gubici su dosegli 51 milion američkih dolara. 

"Konkretno, na farmi 'Chornobayivska' u Hersonskoj regiji gde imaju tri miliona kokošaka, ne mogu više da ih hrane, prevoze radnike i isporučuju gotove proizvode kupcima", kažu u Avangardu sa upozorenjem kako zbog svega preti ekološka katastrofa. 

Deo živine su zaklali i podelili stanovništvu. Ukrajinskim oružanim snagama su donirali i stotine hiljade jaja, ali i gorivo, vozila i druge resurse. 

Agronews je još početkom marta pisao o tome kako su se u sličnoj situaciji našle i živinarske farme u Harkovskoj regiji dok je u Kijevskoj najveći inkubator u Evropi bio bez struje.

Granatirano skladište mesa

Najveći ukrajinski proizvođač mesa brojlera, MHP, pretrpeo je gubitke od 8,5 miliona američkih dolara kao rezultat granatiranja najvećeg skladišta smrznute hrane u selu Kvitneve u Kijevskoj regiji, prenosi just-food. Osim MHP-a, koristili su ga i veliki trgovački lanci.

Piletina je bila namenjena maloprodajnim kanalima. 

"Ovo nije prvo skladište hrane u blizini Kijeva koje su okupatori uništili u proteklih nekoliko dana. Neprijatelj napada prehrambenu sigurnost Ukrajine", poručili su iz kompanije.

Ipak, nastavili su sa aktivnostima pa svakodnevno na svojoj i fejsbuk stranici svoga brenda Naša Rijaba (Наша Ряба) objavljuju informacije o aktivnostima koje sprovode, načinu narudžbine i kupovine proizvoda kao i donacijama. 


Tagovi

Ukrajinsko živinarstvo Rat u Ukrajini Наша Ряба Uništena farma Perad umire Avangard MHP


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.