Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje životinja
  • 19.12.2019. 16:00

Ukinuta vakcinacija protiv klasične kuge svinja

Vakcinacija svinja protiv klasične kuge zvanično je prestala da se sprovodi u Srbiji 15. decembra. Zabrana vakcinacije protiv ove kuge odnosi se na teritoriju cele naše zemlje.

Foto: Depositphotos/Rawlik
  • 339
  • 35
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je da je vakcinacija ukinuta u celoj Srbiji uz objašnjenje da je odluka takva jer se pokazalo da ovaj virus ne prelazi sa domaćih na divlje svinje i obrnuto.

"Monitoring je pokazao da virus ne cirkuliše u populaciji domaćih i divljih svinja. Sledeći korak je zahtev Evropske komisije da obavi kontrolu. Ovaj proces mogao bi da potraje oko godinu i po. Ovo je dobra vest za domaće proizvođače, koji će sada moći da ponude i svinjsko meso na evropskom tržištu," rekao je Nedimović za Politiku.

Vakcinacija protiv svinjske kuge ukida se od 01. oktobra

Na godišnjem nivou vakcinisano od 2,8 do 2,9 miliona svinja

U Srbiji je vakcinacija svinja protiv klasične kuge prisutna oko 30 godina, a oko 15 godina sprovodi se organizovano. U Politici podsećaju da je za njihov medij nedavno rečeno da je na godišnjem nivou vakcinisano od 2,8 do 2,9 miliona svinja i revakcinisano oko 1,2 miliona.

Od 2006. godine u našoj zemlji je na tu vakcinaciju i na sprovođenje zdravstvene zaštite potrošeno oko 8,3 milijardi dinara. Osim uštede novca, obustava vakcinacije pružiće mogućnost izvoza svinjskog mesa u zemlje Evropske unije (EU).

Međutim, da bi naša zemlja mogla da ima status zemlje slobodne od klasične kuge svinja ove mere moraju u potpunosti da se sprovode što znači da se mora dokazati da ovog virusa nema ni kod domaćih ni kod divljih svinja, a taj proces može trajati dugo, čak do nekoliko godina.

Ministar Nedimović ranije je ukazao da će obustava vakcinacije protiv klasične kuge svinja biti od velikog značaja za plasiranje svinjskog mesa na druga tržišta.

"Što se tiče trgovanja sa Evroazijskom unijom, moći ćemo da tražimo od država EU da nam dozvole transport preko njihovih teritorija, što je velika pogodnost za proizvođače zbog smanjenja troškova. Ova odluka je najznačajnija upravo za trgovinu," rekao je Nedimović.

154 miliona evra za borbu protiv životinjskih i biljnih bolesti

U Srbiji klasična kuga svinja poslednji put uočena 2010. godine

Virus zbog kog dolazi do pojave klasične kuge svinja može dugo da opstane u mesu, mesnim prerađevinama i otpadu. Svinjsko meso na sobnoj temperaturi od četiri stepena Celzijusa može sadržati ovaj virus od tri do šest meseci, dok se u svom mesu na sobnoj temperaturi pomenuti virus može održati i do deset meseci.

Klasična kuga svinja nalazi se na listi A bolesti Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), a ukoliko se pojavi u nekoj zemlji može da stvori veliku ekonomsku štetu i u toj, ali i u susednim državama. Vakcinacija protiv ove bolesti pospešivala je održavanje klasične kuge svinja i usporavalo iskorenjavanje, a do sada je ova bolest uočena u celom svetu na svim kontinentima.

U našoj zemlji, kako stoji na sajtu Ministarstva poljoprivrede, klasična kuga svinja zabeležena je poslednji put 2010. godine u mestu Sremska Mitrovica - Veliki Radinci.


Izvori

Politika


Tagovi

Ukinuta vakcinacija svinja protiv klasične kuge Srbija Branislav Nedimović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.