Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od poskoka
  • 24.04.2020. 09:00
  • Zadarska, Biljane

Ugriz zaštićenog poskoka usmrtio kozu, ovcu i ovna!

Draginja Oluić svoju ovcu nije uspjela spasiti ni bodući mjesto ugriza velikom šivaćom iglom. Koza Marka Čuline i ovan Leonarde Jurkić uginuli unatoč protuotrovu i intervenciji veterinara. Tko ima pravo na odštetu za štetu od poskoka?

Foto: Ana Grgas, Ivan Sikirić
  • 23.831
  • 2.488
  • 0

Sve što je opasno kod nas je, izgleda, dobro zaštićeno pa tako i poskok (lat. Vipera ammodytes) ta najotrovnija i najopasnija zmija iz porodice ljutica.  Najžešća ne samo kod nas nego i u Europi. “Da, poskok je kod nas zaštićen. To ujedno znači da  svatko tko od njega pretrpi štetu ima pravo na odštetu.  Kao i od vuka”, otkriva  mr. sc. Ana Grgas iskusna vještakinja za štete od predatora na domaćim životinjama. Upravo se vratila s očevida iz Biljane u dalmatinskoj Bukovici gdje je u štetnom događaju smrtno stradala ovca Draginje Oluić.

Zar su i poskoci uvezeni?

“Ugriz je bio fatalan”, kaže Ana. Poskoci su u ovo vrijeme, krajem travnja i do početka svibnja kad se pare najopasniji, s najviše otrova u sebi pa ugrizenoj ovci nije bilo spasa iako je vlasnica pokašavala sve ne bi li je izbavila od smrti. “Na mjestu ugriza, u predjelu gubice, bockala sam je šivaćom iglom. Dosad je uvijek pomagalo. tako smo spašavali blago”, rekla je Draginja, pokušavajući pojasniiti vještakinji taj tradicionalni način liječenja.

“Ako odmah nakon ugriza, ranu proširiš i bokcanjem istjeraš otrov to može spasiti blago pa i čovika, ako ga, nedajbože, ugrize ljutica. Dosad je uvik uspijevalo, ali sada evo nije pomoglo”, potužila se Draginja vještakinji Ani. Željela joj je zapravo reći da su možda i ovi današnji poskoci uvezeni “bačeni iz helikoptera”, kao što, inače, stočari u Dalmaciji i Lici, govore za vukove.

Istjerivanje poskoka iz suhozida

Nije Draji, kako je zovu, lako jer ovo joj je druga u posljednje vrijeme na istom mjestu, a ima ih ukupno 10. Ima i dvije krave koje muze i pravi sir koji prodaje u Žegaru i Obrovcu. Do tamo i nazad ide pješice. “Ili tako il nikako”, govori Draginja, koja u Biljanima živi sama, a do spomenutih odredišta nema autobusa ili nekog drugog prijevoznog sredstva. “Ma sve bi ja lako samo da mi se liberati poskoka”, govori dok potpaljuje vatru oko suhozida u blizini kuće i staje ne bi li tako otjerala poskoka. U čas se stvorila prava dimna zavjesa, a što je bilo s ljuticom može se samo pretpostavljati. “Ako je domaći sigurno je pobigao”, rekla je Draginja. 

Istjerivanje poskoka iz suhozida u Biljanima kod Benkovca

Malo joj je laknulo kad je, nakon očekida, vještakinja rekla da ima pravo na odštetu u iznosu od 600 kuna, isto kao da je ovcu usmrtio vuk ili neka druga zaštićena vučja svojta.

“U svakom slučaju događaj treba isti dan prijaviti kako bi se mogla ostvariti nadoknada koja je ista kao za naklana grla od vuka, a ona je za ovce i koze 250 kuna. Ako sljedećih dana životinja ugine, oštećenik mora ponovno pozvati vještaka i nakon obavljene razudbe stječe pravo na nadoknadu do punog iznosa, što je za ovce/ koze 600 kuna”, pojasnila je Ana Grgas.

Žrtve  na Gračku i Debelom brdu

Poskoci, kojih kod nas ima najviše u Dalmaciji, bude se dolaskom prvih toplijih dana, a ove godine i nešto ranije nego inače. Prvi prijavljeni ugriz na kozu bio je još 19. ožujka u stadu Marka Čuline iz Pridrage koji ima stado od 150 koza.

Vodi ih na ispašu na Debelo brdo iznad Biljana, a tamo ima poskoka.

Nakon štetenog događaja, on je stado s ugrizenom kozom vratio u tor, a potom je već iscrpljenu odvezao veterinaru u Benkovac. Tretirana je protuotrovom, ali je, unatoč pruženoj veterinarskoj pomoći, uginula pa ni račun koji je iznosio oko 250 kuna neće biti refundiran. Nema ni potrebe jer Čulina će za uginulu kozu dobiti puni iznos odštete znači 600 kuna. Za ugrizenu kozu, kao što reče vještakinja Ana, odšteta je 250 kuna plus veterinarski troškovi liječenja, ako preživi.

Ugriz za gubicu smrtonosan i za markantnog ovna iz stada Leonarde Jurkić

Drugi ugriz je bio na ovnu u Gračku - zaseok Bjeline, u stadu Leonarde Jurkić. Leonarda (20) je mlada djevojka, najstarije od petero djece Jelene i Ivana Jurkića. OPG je na njezino ime. Otac Ivan iz Like, a majka Jelena iz Gračaka. Imaju stado od oko 50 grla ovaca i koza, a glava obitelji Ivan nadničari vadeći benkovački pločasti kamen u Lisičiću.

Poskok je ugrizao njihovog markatnog ovna pasmine lička pramenka i - nije mu bilo spasa, unatoč intervenciji veterinara. Odšteta za ovna kao i za jarca iznosi 800 kuna, pod uvjetom da se na vrijeme prijavi, kako bi vještak odmah mogao obaviti očevid, pogotovo u ljetnim mjesecima, kada brzo nastupaju posmortalne promjene, kaže Ana Grgas.

Osim opisana tri slučaja puno je još ovnova, ovaca i koza nastradalo od ugriza poskoka. Pogotovo u Dalmaciji, na južnim padinama Dinare i Velebita gdje ih ima najviše. Moglo bi se reći sva vika na vuka, a i poskoci usmrćuju blago. Zaštićeni su (odšteta za ubijenog iznosi 7.500 kuna) što još uvijek malo ljudi zna ili dosad nisu znali. Još manje su znali da za od poskoka ugrizenu i/ili usmrćenu ovcu, kozu ili bilo koju drugu domaću životinju imaju pravo na nadoknadu štete.

Poskok (Foto: Wikipedia/BS Thurner Hof)

"Sada znaju!", poručuje mr. sc. Ana Grgas, ovlaštena vještakinja za štete od predatora na domaćim životinjama. Štete koje "pokriva" Ministarstvo  zaštite okoliša i energetike RH.

U dokumentu ispod teksta možete pogledati kako prijaviti štetu, kao i cjenik odšteta za ranjene i/ili usmrćene domaće životinje.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Poskok Biljane Debelo brdo Gračak Ugriz Odšteta Mr.sc. Ana Grgas


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)