Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stradanje koza
  • 04.06.2021. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Komletinci

Ugibanje koza: Od 40 ostale im 22, Tatjana Lovrić Jovanović je uvjerena, krivi su herbicidi

One koje su ostale kasnije su pobacile, kaže vlasnica. Obitelj je obavijestila brojne nadležne institucije, a onda su i sami poslali jednu kozu na obdukciju. Utvrđeno je da je životinja bila zdrava.

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
  • 1.578
  • 809
  • 0

"Lani smo imali jako veliki gubitak, od 40 koza ostale su samo 22 koje su kasnije pobacile. Ta godina je bila katastrofalna“, priča nam Tatjana Lovrić Jovanović iz Komletinaca čija obitelj se bavi kozarstvom i proizvodnjom sira, a tada je pretrpjela gubitak u visini 30.000 kuna.

Problem im, kaže, stvara špricanje trave otrovima u okolici pa stradavaju nedužne životinje. Nakon nemilog događaja, obavijestili su brojne nadležne institucije, ali kako tvrde - ništa nije poduzeto, nije im bilo druge pa su sami poslali jednu od koza na obdukciju.

"Utvrđeno je da je životinja bila zdrava. Kasnije smo saznali da je trebalo izvršiti dublje istraživanje kako bi se otkrilo trovanje“, napominje. Otkriva kako im je doktorica veterine pojasnila da je policija trebala podignuti tužbu protiv nepoznatog počinitelja i, u suradnji s inspektorom veterine, poslati životinju na obdukciju u Zagreb na detaljne pretrage.

"Nažalost, to nije učinjeno“, razočarano će. Prisjeća se da su nakon toga čitali o velikim pomorima pčela, a u razgovorima s ostalim stočarima, otkrili da se mnogi susreću sa sličnim problemima.

Kada su pomislili da su takvi događaji iza njih, a trava je ponovno počela zeleniti, krenula su nova tretiranja. "Nismo se ni snašli, a naši jarići opet u problemu. Da bi priča bila još gora, špricalo se i po djetelini koju smo posijali“, šokiraju nas izrečenim. Tvrde da nema gdje se ne tretira. "Putevi, kanali, šljivici - ništa se ne štedi", razočarano će uz napomenu da ne postoji nikakva kontrola nad time što se radi.

Od 40 koza, ostale su nam 22 koje su kasnije pobacile, kaže obitelj (Foto: T. Lovrić Jovanović)

Tatjana je otišla prijaviti stvar komunalnom redaru. "Naveli su da su nadležni samo za javne površine te da unutar privatnih posjeda nemaju ovlaštenja“, govori. Po pitanju privatnog posjeda uputila se inspektoru veterine i dobila naputak da treba fotografirati osobu koja šprica travu i prijaviti je, a uginulu kozu samoinicijativno poslati na obdukciju. 

Apeliraju na veću kontrolu korištenja pesticida

"Zar se nitko ne zapita odakle nekome takvi otrovi?“, upućuje apel nadležnima koji bi se, smatra, hitno morali pozabaviti pitanjem korištenja totalnih herbicida. "Da se malo pročešlja, svašta bi se otkrilo - tko ih sve koristi i na koji način do njih dolaze“, nastavlja. Dodaje da samo "Zelene" nisu kontaktirali te ih ovim putem poziva da reagiraju. Poziva i novinare da prošire priču o tome što se događa u našim dvorištima s obzirom da nisu jedini s takvim problemom.

"Znamo da je špricanje totalnim herbicidima zakonom zabranjeno, a mi unatrag četiri godine imamo isti problem kojemu se još uvijek ne nazire rješenje“, ističe prisjećajući se godine kada su prvi put susjedi oko njihovog ograđenog pašnjaka špricali usjeve. Na prvi mah su pomislili kako su sami krivi za ugibanje životinja, ali uskoro se trava uokolo počela sušiti.

"Molili smo da nas obavijeste o svojim aktivnostima kako mi ne bi blago puštali na ispašu neko vrijeme, ali uzalud“, ogorčeno govore. Lovrići žive od kozarstva i pitaju se do kada bi takva situacija mogla trajati. Nadaju se da će se konačno poduzeti konkretni koraci jer ne znaju koliko će još na taj način moći funkcionirati.


Tagovi

Tatjana Lovrić Jovanović Ugibanje koza Totalni herbicidi


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."