Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PZ Slavonski svinjogojac
  • 26.02.2018. 12:00

Udružili se i dobili pola milijuna eura, svinjogojci mogu podmiriti domaće potrebe za svinjetinom

Proizvođačkoj organizaciji Slavonski svinjogojac odobreno je 500.000 eura iz Programa ruralnog razvoja s kojima bi se trebala osigurati održiva proizvodnja.

  • 1.129
  • 145
  • 0

Čak 95 šlepera svinjetine uvozimo tjedno, poražavajući je podatak koji je u Osijeku iznio Branko Bobetić, direktor Gospodarsko interesnog udruženja Croatiastočar. Može li se napokon u svakom restoranu ili hotelu u Hrvatskoj te na svakoj polici maloprodaje dostaviti meso proizvedeno od hrvatskih svinja, uzgojenih u hrvatskim farmama? Proizvođačka organizacija Slavonski svinjogojac planira upravo to: udružiti sve proizvođače u sektoru svinjogojstva u RH kako bi plasirali svoje proizvode i podmirili domaće potrebe.

Dobre vijesti stigle su im iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Naime, aplicirali su za Mjeru 9 Programa ruralnog razvoja te im je osigurano 500.000 eura bespovratnih sredstava u sljedećih 5 godina (svake godine po 100.000 eura), a u tijeku je postupak za potpisivanje Ugovora i isplata novčanih sredstava.

Svoje planove iznijeli su i županu vukovarsko-srijemskom Boži Galiću s kojim su prošli tjedan održali sastanak. Podršku, naglasio je Galić, imaju, a cilj je osigurati planiranu proizvodnju prilagođenu potražnji, posebno u pogledu kvalitete i količine; koncentrirati ponudu i stavljati na tržište vlastite proizvode članova; optimizirati troškove proizvodnje i povrat ulaganja, stabilizirati proizvođačke cijene.

"Razgovaramo o plasmanu svinjskih butova drniškim i istarskim pršutarima, ali ne možemo isporučivati svinjske butove po cijeni do tri eura po kojoj ih oni nabavljaju vani", rekao je ispred PZ-a Dobromir Čović objašnjavajući da kod nas njegova proizvodnja košta oko pet eura. Dio odobrenih sredstava planiraju stoga iskoristiti za stabiliziranje cijene proizvodnje.

Proizvođačka organizacija Slavonski svinjogojac danas okuplja 33 svinjogojca s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije. Zajedno raspolažu s oko 300 hektara poljoprivrednog zemljište i 20.000 grla svinja, a plan je daljnje širenje organizacije.

Foto: Pixabay/Sportfood4you


Tagovi

Slavonski svinjogojac Svinjetina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]