Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Baby Beef
  • 15.09.2020. 11:30
  • Koprivničko-križevačka, Križevci

Udruga Baby Beef: Potražnje nema, a cijene junadi nikad niže

Trenutna brojka govori da proizvođači tovne junadi iz Udruge imaju višak od 30.000 grla, a da će ta brojka do kraja godine iznositi i do 70.000. Ministrica je obećala pomoć.

Foto: Udruga Baby Beef
  • 1.724
  • 247
  • 0

Potražnje nema, a prodajne cijene su nikad niže. Korona kriza dovela je sektor tovnog govedarstva u velike probleme, upozorili su iz Udruge Baby Beef. 

Kako navode u priopćenju, situacija je neizdrživa, kupaca nema, gubitci su veliki, a mnogi proizvođači najavljuju gašenje proizvodnje.

Višak od 30.000 junadi

Rezultat nastale situacije su veliki tržni viškovi koji se povećavaju iz dana u dan. 

Trenutna brojka govori da proizvođači tovne junadi iz Udruge Baby Beef imaju višak od 30.000 grla, a da će do kraja godine iznositi i do 70.000. Posljedica je to prekomjernog uvoza junećeg mesa iz zemalja EU koje su subvencionirale svoje proizvođače junadi i tako ugrozile naše tržište.

HGK: Korona bi mogla dokrajčiti već načetu mesnu industriju

"Primjerice, Slovenija i Francuska su odmah na početku krize podržale svoje proizvođače sa 100 eura po junetu što je utjecalo na dolazak velikih količina slovenskog mesa na tržište RH kao i na preuzimanje kupaca iz Libanona i Italije sa strane francuskih farmera. Tim subvencioniranim cijenama hrvatski farmeri ne mogu konkurirati“, pojašnjava predsjednik Udruge Darko Celovec dodajući da je zbog navedenog zatražio hitan sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković

Na sastanku koji se održao u petak, 11. rujna u Križevcima obećala je pomoć u vidu subvencije po uzoru na druge zemlje poput Slovenije i Francuske kako bi zadržala i očuvala proizvodnja tovne junadi. 

60 milijuna kuna za potporu sektoru

Ministarstvo poljoprivrede će tako za potporu sektoru osigurati 60 milijuna kuna koje će biti isplaćeno u dva navrata i to, prvi dio do kraja tekuće godine, a drugi do kraja veljače 2021. 

Njome bi se pokrio dio gubitaka te riješio problem sadašnjih i budućih tržnih viškova. 

Nova ulaganja u tovno govedarstvo - potpisani ugovori vrijedni 12,9 milijuna kuna

Inače sektor tovnog govedarstva godišnje proizvodi 120.000 tovne junadi te ostvaruje oko 1,3 milijardi kuna prihoda. 


Tagovi

Udruga Baby Beef Tovna junad Prodaja Cijene Sastanak Marija Vučković Potpora


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić