Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 03.08.2018. 13:00

Ubili gotovo 50.000 svinja - Rumuniji preti epidemija afričke svinjske kuge

Od 9. juna razvoj afričke svinjske kuge je vrlo agresivan u jugoistočnom delu Rumunije i dolazi do prirodnog rezervata Delte Dunava.

Foto: Pixabay/ajoheyho
  • 199
  • 16
  • 0

Broj domaćinstava u Rumuniji, u kojima je registrovana bolest afrička svinjska kuga, popeo se na 524 slučaja od kojih je 521 u domaćinstvima, a tri u privrednim subjektima, saopštili su u Nacionalnoj sanitarnoj veterinarskoj upravi (ANSVSA). 

Ovih dana bilo je godinu dana od izbijanja afričke svinjske kuge u Rumuniji, koja se sporo razvijala u severozapadnom delu zemlje, gde su danas pod kontrolom sve pogođene lokacije. "Od 9. juna razvoj afričke svinjske kuge je vrlo agresivan u jugoistočnom delu Rumunije i dolazi do prirodnog rezervata Delte Dunava u eksplozivnoj evoluciji, koja će stvoriti epidemijsku situaciju", izjavio je Geronimo Raducu Branescu, predsednik ANSVSA, otkrivši da je od početka godine usmrćeno 49.815 svinja

Afrička svinjska kuga: Kako biti korak ispred zaraze?

Svinjskom kugom je pogođeno ukupno 94 lokacija - 14 lokacija na severozapadu zemlje i 80 na jugoistoku, a bolest je najviše pogodila okrug Tulča gde je situacija vrlo ozbiljna, navodi rumunski portal ACTmedia.eu

Rumunske vlasti su preduzele mere za nadzor, kontrolu i suzbijanje širenja bolesti, a ministar poljoprivrede Petre Daea zatražio je o Evropske unije finansijsku pomoć za rumunske poljoprivrednike, koji trpe velike gubitke. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Epidemija Rumunija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.