Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjokolja
  • 02.12.2022. 11:50

U tijeku je svinjokolja, ali i nadzori inspekcije koja je već pokrenula prekršajne postupke

Od ilegalnog klanja do mesa nepregledanog na trihinelozu...

Foto: Martina Pavlović
  • 1.886
  • 167
  • 0

Svinjokolja ili kolinje u punom je jeku, ali i obavljanje nadzora od strane Državnog inspektorata. 

Kako je doznala Nova Tv, samo na području Područnog ureda Osijek, u proteklih je nekoliko tjedana u tri slučaja utvrđena nepravilnost. 

Prema odgovoru kojeg su dobili, utvrđeno je ilegalno klanje te je veterinarska inspekcija izdala usmeno rješenje o zabrani klanja i pokrenula prekršajni postupak.

U drugom nadzoru utvrđeno je klanje na domaćinstvu, a da uzorci mesa nisu pregledani na trihinelozu. U ovom je slučaju inspekcijski postupak u tijeku, kao i u trećem nadzoru u kojem su utvrđene nepravilnosti, gdje je utvrđeno ilegalno klanje po izjavi stranke, stoji u odgovoru kojeg su dobili. 

Podsjetimo, DIRH je nedavno na području Dalmacije, u pratećim prostorijama kuće otkrio ilegalnu klaonicu"U trenutku nadzora pronađena su tkiva zaklanih životinja kao i tragovi krvi", opisali su zatečeno. 

Svinjokolja: Držite se četiri pravila za kvalitetno i zdravstveno ispravno meso

Vezano uz trihinelozu, koje se dobro sjećamo i zbog prošlogodišnjeg niza slučajeva na osječkom području, važno je istaknuti da je cijena pregleda 50 kuna po uzorku. S druge strane, za ovu parazitarnu bolest do koje dolazi nakon unosa (zaraženog) sirovog ili nedovoljno pečenog mesa, ne postoji adekvatno liječenje u trenutku kada ličinke trihinele prodru u mišiće.

Kako navodi Zavod za javno zdravstvo, za crijevnu fazu primjenjuje se albendazol, dok se u mišićnoj fazi bolesti daju analgetici za ublažavanje mišićne boli i antipiretici za sniženje temperature.


Izvori

Nova TV


Tagovi

Svinjokolja Državni inspektorat Nepravilnosti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije