Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decembar u stočarstvu
  • 31.12.2015. 08:00

U stočarskoj proizvodnji nema praznika

Dok ratari i ostali poljoprivredni proizvođači imaju smanjen obim rada tokom zime kada biljke miruju, stočari nemaju gotovo ni jedan dan odmora. Domaće životinje u uzgoju, tovu ili one koje proizvode mleko stalno moraju konzumirati hranu i vodu, a takođe imati čiste objekte i idealne uslove. To je bez ljudskog rada i brige nemoguće.

Foto: clare.photoshelter.com
  • 244
  • 96
  • 0

Dok većina u industrijskoj proizvodnji zajedno sa svojim dobavljačima i transportnim uslugama smanjuje obim poslovanja pred decembarske praznične dane, a neki čak idu i na kolektivne godišnje odmore, u poljoprivredi je situacija malo drugačija.

Na tržištu je ovih dana povećana tražnja i kupovina poljoporivredno-prehrambenih proizvoda za prazničnu i novogodišnju trpezu. Stoga su u nekim granama ove proizvodnje, naročito u stočarstvu, povećani proizvodnja i plasman namirnica životinjskog porekla, poput raznih sireva, odnosno suvog i sirovog mesa. Dok ratari i drugi poljoprivredni proizvođači, tokom zime kada biljke miruju, imaju smanjen obim rada, stočari nemaju ni jedan dan odmora. Domaće životinje u uzgoju, tovu ili one koje proizvode mleko moraju neprekidno konzumirati hranu i vodu, a takođe, imati čiste objekte i idealne uslove. Sve to je bez ljudskog rada nezamislivo.

Nema odmora za stočare

Odgajivači tovnih goveda, mlekari, živinari, odgajivači svinja, ovaca, koza, ribe i ostali, vrlo dobro znaju osnovni faktor svoje proizvodnje, a to je hrana. Nijedna od pomenutih stočarskih grana i ribarstvo ne trpe loš kvalitet ili čak deficit hrane. To se gotovo sigurno naposletku odražava na konačan proizvod. Biološki karakter ove proizvodnje zahteva stalni nadzor i brigu o životinjama, a to se na kraju svodi na sistem rada "0-24". Goveda, kokoške, pilići, ovce, svinje, koze i druge domaće životinje svakog dana, baš kao i čovek, moraju da unose hranu, zbog bazalnih, metaboličkih, telesnih potreba, takođe i zbog stresa, te napora proizvodnje naročito mleka i mesa kod tovnih goveda. Farmer, dakle, svakodnevno mora da obezbedi kvalitetnu hranu i vodu, odnosno da je u određeno vreme servira životinjama kroz prehrambeni hodnik ili u posebne hranilice i pojilice. Takav sistem rada ne poznaje slobodan vikend, neradni dan, godišnji odmor ili praznike. Potrebu za hranom i vodom domaće životinje imaju svakog dana. One u sistemu gajenja ne mogu same sebi priuštiti hranu i vodu, pa je farmer osoba koja brine o tome.

Neprekidan rad u "industriji pod vedrim nebom"

Često poljoprivredu nazivaju "industrijom pod otvorenim nebom". Ona kao takva mora da se prilagođava različitim, a u poslednje vreme vrlo promenljivim, vremenskim uslovima. U drvnoj industriji na primer, stolar svoj proizvod može ostaviti i dovršiti ga neki drugi dan, a da to nema negativnih posledica za konačni proizvod. Tako nešto je u poljoprivredi nemoguće. Svaka prevremena i zakasnela berba ili setva se na kraju odražava na kvalitet proizvoda. Mleko, nakon muže, mora odmah da se plasira ili sačuva nekoliko dana u laktofrizima, sa posebnim uslovima čuvanja, pa onda prosledi u mlekare. Pilići brojleri, posle predviđenog vremenskog perioda, 38-42 dana tova, postižu lošije rezultate u konverziji hrane i pojedu više nego što je potrebno po tabeli, ukoliko se u predviđenom periodu ne transportuju na klanje. Postoji još dugačak niz primera u kojima poljoprivredno-prehrambeni proizvod, a i sama proizvodnja, ne trpe ni jedan dan odlaganja ili preskakanja. Sve to se onda svodi na stalni rad od 365 dana u godini. Razlika je jedino u pojedinim granama poljoprivrede kada leti ili zimi tražnja na tržištu ima manji ili veći obim rada.

Rad i trud poljoprivrednika malo se cene

Ako se uzme u obzir trud i rad poljoprivrednika ili farmera, sa svim navedenim činjenicama o neprestanom radu i brizi bez slobodnih dana, svest o njihovom krajnjem proizvodu bi trebala da bude drugačija nego što je danas. Često se poljoprivreda degradira u poređenju sa drugim granama industrije. Međutim, ne treba zaboraviti da čovek svakog dana mora da jede i pije vodu, a upravo sve što mu je za to potrebno pronalazi i dobija od poljoprivredne proizvodnje. Nažalost, rad i trud poljoprivrednika danas se ne cene dovoljno, a i institucije koje bi trebale da štite poljoprivrednike svoj posao ne odrađuju u onoj meri u kojoj se to od njih očekuje.

Foto: clare.photoshelter.com


Tagovi

Stočarstvo Poljoprivreda Uzgoj Hrana Tov Proizvod Odgajivači Odmor Seljak Industrija Rad Farmer Praznični dani Praznik


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u