Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aflatoskin
  • 24.01.2022. 15:30
  • Sarajevo

U Sarajevu uništeno više od 105.000 litara mlijeka i 16.000 kg stočne hrane

Naloženo je i neškodljivo uklanjanje 35.641 kilograma mliječnih proizvoda.

Foto: Depositphotos/ALesik (Ilustracija)
  • 746
  • 84
  • 2

Uništavanje više od 105 tisuća litara mlijeka te više od 35 tisuća kilograma mliječnih proizvoda zbog utvrđene nedozvoljene količine aflatoksina, naložila je Veterinarska inspekcija Kantona Sarajevo u susjednoj BiH. 

U okviru službene kontrole usmjerene na zdravstvenu ispravnost sirovog mlijeka namijenjenog daljoj preradi, inspektori su protekla dva mjeseca utvrdili neusklađenost kod šest od 22 uzorka. Tako je kod 27,27 posto njih potvrđeno prisustvo aflatoksina M1 iznad maksimalno dozvoljenih količina od 0,05 μg/kg (mikrograma po kilogramu).

Donesena je mjera zabrane upotrebe i prometa neispravnog mlijeka, te naređeno uništenje ukupno 105.360 litara mlijeka, te 35.641 kilogram mliječnih proizvoda u čijem sastavu je, na osnovi podataka o sljedivosti, bilo sporno sirovo mlijeko”, navedeno je u priopćenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS. 

Hrana za životinje

S obzirom na to da je pojava aflatoksina u mlijeku posljedica hranidbe muznih grla hranom kontaminiranom aflatoksinom B1, inspekcija je provela i dodatne kontrolne aktivnosti, potvrdivši neusklađenost kod dva ispitana uzorka hrane za životinje.

Iz navedenog razloga mjere zabrane upotrebe i neškodljivog uklanjanja donesene su i za zatečenu količinu stočne hrane - koncentrata u količini od 16.400 kilograma”, potvrdili su iz Uprave. 

Kako se hrana za životinje u BiH u najvećem obimu uvozi, pretežno iz Srbije i Mađarske, Inspektorat veterinarske inspekcije je, o utvrđenim neusklađenostima obavijestio nadležna tijela i inspekcije, uključujući i Ured za veterinarstvo BiH, radi poduzimanja aktivnosti iz njihove nadležnosti, posebno granične veterinarske inspekcije.

Hrana za stoku se u najvećem obimu uvozi (Foto: Vedran Stapić)

Napomenuli su da osiguranje zdravstveno ispravne vode i hrane za životinje spada u opće, preventivne mjere, zaštite zdravlja životinja koje su, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu BiH, odgovornost držatelja i vlasnika životinja. Svrha i cilj navedenih aktivnosti je prioritetno zaštita zdravstvene ispravnosti sirovina i proizvoda životinjskog porijekla namijenjenih javnoj potrošnji, a s tim u vezi neposredno se ostvaruje i zaštita zdravlja ljudi.

Razvoj plijesni

Mikotoksini u hrani za životinje posljedica su razvoja plijesni, a kako bi se spriječilo njihovo nastajanje krucijalno je spriječiti rast plijesni kroz osiguranje odgovarajućih mikroklimatskih uvjeta, primarno vlažnosti, koja na hranjivoj podlozi, uz toplinu, pogoduje rastu plijesni. Oni su i termostabilni spojevi i mogu se naći u proizvodima koji su prošli tehnološku obradu (pasterizaciju, sterilizaciju i dr.), zbog čega prenamjena neispravnih sirovina i proizvoda nije dozvoljena.

Iz tog razloga Inspektorat ističe nužnost kontrole u svim fazama proizvodnje, prikupljanja, transporta, obrade, skladištenja i dalje prodaje hrane za muzna grla. Također, naglašavaju da proizvodi od kontaminiranog mlijeka, poput sira, mogu sadržavati do nekoliko puta veću količinu aflatoksina, na što upozorava i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).


Tagovi

Mlijeko Stočna hrana Koncentrat Inspektorat Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS Ured za veterinarstvo BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]