Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 23.02.2021. 16:00

U Pirotskom okrugu proglašeno zaraženo područje od AKS-a

Direktor Veterinarske klinike Pirot Dejan Živić rekao da je ministarstvo donelo očekivano rešenje i da je sada opština Pirot pod posebnim nadzorom.

Foto: Depositphotos/dyoma2
  • 185
  • 197
  • 0

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede donela je rešenje kojim se proglašava područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Gnjilan, u Pirotskom okrugu, zaraženim područjem od afričke kuge svinja i obuhvata osim Gnjilana i mesto Barje Ćiflik i Grad Pirot.

Osim toga, područje poluprečnika najmanje 10 km oko žarišta zaraze u mestu Gnjilan proglašava se ugroženim od pomenute zaraze.

Direktor Veterinarske klinike Pirot Dejan Živić rekao je za Portal Plus online daje ministarstvo donelo očekivano rešenje i da je sada opština Pirot pod posebnim nadzorom.

"Mere koje se preduzimaju u zaraženom i ugroženom području su ključne. U mestu Gnjilan smo već obavili popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje i obeležavanje neobeleženih svinja. U dvorištu gde je bilo tri smrtna slučaja od AKS-a eutanazirane su preostale svinje, zabranjen je prevoz i premeštanje svinja", kaže Živić za ovaj medij i dodaje da treba da prođe najmanje 40 dana od dezinfekcije prostora da bi se ponovo dozvolio promet.

Klanje svinja uz dozvolu

Vlasnicima koji žele da koriste svinje za sopstvene potrebe, veterinarski inspektor može da odobri klanje, a ponedeljkom i utorkom ova veterinarska klinika primaće pozive zainteresovanih vlasnika.

"Mi ćemo već od srede ujutru otići na lice mesta i uzimati briseve svinja namenjnih za klanje i slati na analizu, čiji rezultati stižu posle dan ili dva."

Preporučuje se vlasnicima da povećaju biosigurnosne mere, obave dezinfekciju, a shodno vremenskih uslovima i dezinsekciju. Propisanim merama zabranjena je kupovina svinja sa strane.

Pirot: Zašto se jedan deo domaćih svinja odvodi u klanicu, a drugi zakopava?

Podsetimo, pre godinu dana proglašena je AKS na području Pirota, a prema nalogu Uprave za veterinu, započeta je kontrola zdravstvenog stanja na afričku kugu svinja (AKS), popisa i obeležavanja domaćih svinja u pojedinim opštinskim selima. Mnoge svinje su do tada eutanazirane.


Tagovi

Afrička kuga svinja Zaraza Dejan Živić Zaraženo područje Mere Uprava za veterinu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...