Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 01.02.2021. 18:00

U Kini mutirao virus ASK - razlog ilegalna cjepiva?

Nađen je mutirani soj afričke svinjske kuge za kojega se vjeruje da je nastao zbog ilegalnih cjepiva koja koriste kineski stočari. Tamošnje vlasti još uvijek zataškavaju broj zaraženih životinja.

Foto: Depositphotos/Tzido
  • 283
  • 66
  • 0

U Kini se nedavno pojavio novi soj virusa afričke svinjske kuge (ASK) za kojega znanstvenici vjeruju da je nastao kao posljedica upotrebe ilegalnih cjepiva koja se koriste u toj zemlji, piše reuters.

Naime, cjepiva koja su se pojavila tek ga slabe tako da zaražene životinje imaju blaži oblik bolesti, ali je on i dalje prisutan i opasan. Dok su prošle godine iz te zemlje dolazile pozitivne vijesti o obnavljanju stada, ova o mutaciji bi mogla ponovo oslabjeti njihovu proizvodnju.

Dva nova soja su zarazila više od tisuću krmača na nekoliko farmi u vlasništvu tvrtke New Hope Liuhe, koja je četvrta po obujmu proizvodnje u Kini, a otkupljuje svinje i od poljoprivrednika. Zaražene životinje su morali eutanazirati kako bi se spriječilo širenje bolesti, a prema medijima, to nije jedina takva farma jer tamošnje vlasti navodno zataškavaju brojeve.

"Prošle godine sam dijagnosticirao kronični ili manje smrtonosni oblik ovog virusa. Njemu su nedostajale određene genetske komponente, poznate kao genom MGF360", rekao je veterinar iz Pekinga, Wayne Johnson dodavši da je kod tvrtke New Hope nađen soj kojemu nedostaje taj genom, ali i CD2v.

Naime, istraživanja su pokazala da uklanjanje nekih MGF360 gena iz ASK stvara imunitet. No, treba upozoriti da modificirani virus nije razvijen u cjepivo jer je kasnije imao tendenciju mutacije u prvobitno, štetno stanje.

Mislili riješiti stvar pa napravili veću štetu

Treba napomenuti da ne postoji odobreno cjepivo za ovu bolest, a koje nije štetno za ljude. No, mnogi kineski poljoprivrednici žele zaštititi svoje životinje pa su pribjegli ilegalnim proizvodima za koje se znanstvenici boje da su krivci za nove sojeve koji se sada šire.

Poznato je da ASK preživljava mjesecima u svinjetini, a stručnjaci smatraju da bi se novi mogli širiti na globalnoj razini kontaminiranim mesom zaražavajući svinje koje se hrane kuhinjskim otpadom. I kinesko ministarstvo poljoprivrede je izdalo upozorenja da bi ilegalno cjepivo moglo imati ozbiljne posljedice, a oni koji ga koriste mogli bi biti optuženi za kazneno djelo. Također, izjavili su da će testirati životinje na različite sojeve u sklopu nacionalne istrage o nezakonitoj upotrebi ovih lijekova.

Svi oni kojima su uklonjeni geni mogli bi ukazati na to da je korišteno cjepivo, ali još uvijek nisu objavljeni nalazi jer vlasti u Pekingu o tome nerado govore. Iako tamošnja Vlada nije izvijestila u kojoj su mjeri korištena niti tko ih je proizveo, znanstvenici misle da je veliki broj svinja u Kini cijepljen njima.

"U razdoblju od 2004. do 2005. godine, kada su se sojevi ptičje gripe H5 širili Azijom, njihovi laboratoriji proizveli su nekoliko neovlaštenih cjepiva protiv te bolesti", napomenuo je Mo Salman, profesor veterinarske medicine na Državnom sveučilištu u Koloradu. "Trenutna nezakonita cjepiva protiv ASK-a u Kini ponavljaju povijest", zaključio je.


Tagovi

ASK Kina Svinje Virus Cjepivo Afrička svinjska kuga


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]