Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Moguće križanje
  • 25.10.2022. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska, Omiš

U kanjonu Cetine ovce ostavljene bez nadzora istjerale muflone?

To nije normalno. Dođeš i ostaviš ovce da lutaju uokolo!, kaže Nediljko Stanić, predsjednik PLD Mosor-Priko upozoravajući da je i slijepcu jasno da može doći do križanja s muflonima. Alarmirali su, dodaje, sve službe, ali neuspješno.

Foto: PLD Mosor-Priko
  • 4.981
  • 288
  • 0

Priča o muflonskoj divljači i kanjonu Cetine uzajamno se nadopunjavala iz godine u godinu. Zagospodarili su tim pitoreskim dijelom Cetine, posebno onim od Zakučca do Radmanovih mlinica kraj Omiša.

Sve do prije koji mjesec kada su ovce preuzele glavnu ulogu, pa lovci negoduju.

"To nije normalno. Dođeš i ostaviš ovce da lutaju uokolo!", upozorava Nediljko Stanić, predsjednik Poljičkog lovačkog društva Mosor-Priko. Zabrinjava ga činjenica da je netko na svoju ruku ostavio četrdesetak ovaca bez nadzora u kanjonu Cetine.

"Svatko pere ruke"

"I slijepcu je jasno da može doći do križanja s muflonima kojima je kanjon postao prirodno stanište. Promjene fizioloških svojstava nastale križanjem, dovest će, kao što je to bio slučaj sa divljim i domaćim svinjama, psima i vukovima nakon Domovinskog rata, do značajnih posljedica s kojima ćemo se morati boriti desetljećima kasnije", podsjeća navodeći da bi pojava hibrida značajno uništila muflonsku divljač koja bi izgubila svoje prirodne osobine.

Kaže i da su odmah nakon pojave ovaca uz Cetinu, "skoro pa posred našeg lovišta", o svemu obavijestili Državni inspektorat, veterinarske i sanitarne inspekcije u Splitu i u Omišu i samog omiškog gradonačelnika.

"Međutim, svatko pere ruke. Tobože nije u njihovoj nadležnosti. Dok oni prebacuju odgovornost kao ping pong lopticu doći će do ogromne štete", ljutito će Stanić.

Nediljko Stanić, predsjednik PLD Mosor-Priko 

Informirao nas je kako je taj netko, mnogima nepoznat, stado ovaca doveo na privatno vlasništvo za što navodno ima suglasnost vlasnika parcele.

"Na tom spornom dijelu kanjona 95 posto nekretnina je u privatnom vlasništvu. Hoću kazati, ako je netko stvarno dopustio da na svome napasa stado, nisu to ostali dopustili. Ali očito nikoga nije briga, pa ovce skaču po cijelom kanjonu. Žalosno da to čine bez nadzora. Nitko ih ne nadgleda, ni pastir ni pas, pa mogu što hoće", priča nam.

Bit će to baštad kakvu svijet nije vidio

Da bude do kraja jasan, kaže, ovo je velika opasnost za matični fond muflonske divljači. "Sada baš kada je špica parenja, svi mi se pitamo što ćemo na koncu loviti. Ili ovce ili muflone ili ih nećemo ni razlikovati. Bit će to baštadi kakve svijet još nije vidio; ovčje runo, a muflonski rogovi. Prirodna nakarada", žali se Nediljko Stanić na neminovne fenotipske promjene.

Navodno postoji obećanje vlasnika da će nedjeljom zatvoriti ovce u staju. Međutim, lovcima to malo znači kada su svih ostalih dana neometano u prirodi.

"Tražimo hitnu intervenciju službi kako bi se na vrijeme stalo na kraj ovakoj samovolji pojedinaca", naglašava. Tim više što ovce redovito dolaze na njihova hranilišta za muflone i divlje svinje. I prije nego kukuruz padne iz automatske hranilice, ovce ga 'pobrste'.

I slijepcu je jasno, kaže, da će doći do križanja ovaca i muflona 

"Za slične slučajeve nikada nisam čuo, ali što vrijedi kada oni koji bi trebali skrbiti o toj problematici, ne rade svoj posao. Iz omiškog komunalnog redarstva dobio sam odgovor da oni neće hvatati ničije ovce po šumi. Pametnom dosta", ističe prvi poljički lovac.


Tagovi

Stado ovaca Istjerali muflone Nediljko Stanić LPD Mosor Priko Križanje Probelm


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/