Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarstvo
  • 25.02.2022. 09:05
  • Grad Zagreb, Zagreb

U izradi je Program razvoja sektora mljekarstva u Hrvatskoj - što donosi?

Cilj je ostvariti povećanje broja muznih krava, rastom produktivnosti po grlu i po farmi te investicijama u proizvodni i prerađivački sektor, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/WitthayaP
  • 721
  • 187
  • 1

Zbog aktualnih tržišnih uvjeta u kojima se nalazi mliječni sektor, Ministarstvo poljoprivrede je u postupku izrade strateškog dokumenta pod nazivom Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine kojim se žele postaviti smjernice za njegov razvoj u cjelini, od primarne proizvodnje do prerade i plasiranja mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište.

Kako navode u priopćenju, ciljevi navedeni u nacrtu Programa usklađeni su s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine i Nacrtom Strategije poljoprivrede do 2030. "Više od farme".

"Očekivani učinak provedbe Strategije poljoprivrede je povećanje vrijednosti govedarske proizvodnje od 20 posto, a koje će se sukladno Programu ostvariti povećanjem broja muznih krava, rastom produktivnosti po grlu i po farmi te investicijama u proizvodni i prerađivački sektor", ističu.

Predstavnici sektora u Ministarstvu

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać informirali su u srijedu predstavnike najvećih proizvođača mlijeka i predstavnike otkupljivača, odnosno malih i velikih mljekara, o smjernicama razvoja sektora mljekarstva u narednom razdoblju, kao prvi u nizu sastanaka u cilju unapređenja aktivnosti vezanih uz udruživanje i razvoj sektora.

Krajem prošlog tjedna, dodali su, održan je sastanak i s primarnim proizvođačima mlijeka, uz naglasak na potrebi organiziranja proizvođačau proizvođačke i sektorske organizacije.

Za stočare i peradare koji nisu dobili Covid potpore osigurano više od 37 milijuna kuna

Proizvođači su, pišu dalje, detaljno informirani o mogućnostima i prednostima uključivanja u proizvođačke i sektorske organizacije te su im prezentirana iskustva udruženih poljoprivrednika u Europskoj uniji. 


Tagovi

Nacrt Programa Mljekarstvo Razvoj Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.