Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 26.11.2020. 13:05

U dvije županije na snazi su posebne mjere suzbijanja i širenja influence ptica

Na zaraženom i ugroženom području na snazi su posebne mjere u svrhu suzbijanja te sprječavanja unosa bolesti u gospodarstva koja drže perad, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)
  • 752
  • 45
  • 0

Zbog pojave visoko patogene influence ptica podtipa H5N8 na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije, na zaraženom i ugroženom području na snazi su posebne mjere u svrhu suzbijanja te sprječavanja unosa bolesti u gospodarstva koja drže perad, kao i širenja bolesti u slučaju njezine pojave, priopćilo je Ministarstvo pojoprivrede. 

Tako se zaraženim područjem u navedenoj županiji određuju: Koprivnički Bregi i Jeduševac Plavšinac, Delovi, Vlaislav i Novigrad Podravski te Hlebine.

Ugroženim područjem u KKŽ određuju se naselja Bakovčica, Koprivnica, Draganovec, Herešin, Jagnjedovec, Starigrad i Štaglinec u općini Koprivnica, Gabajeva Greda u općini Hlebine, Drnje u istoimenoj općini, Molve, Molve Grede, Čingi - Lingi i Repaš u općini Molve, Glogovac u Koprivničkim Bregima, naselja Ždala, Gola, Gotalovo, Novačka i Otočka u općini Gola, Donje Zdjelice, Miholjanec, Hampovica i Virje u općini Virje, Sigetec, Komatnica i Peteranec u općini Peteranec, Đurđevac u istoimenoj općini, Borovljani, Javorovac i Srdinac u općini Novigrad Podravski, Gornja Velika u općini Sokolovac i Novo Virje u istoimenoj općini.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ugroženim su područjem proglašena naselja Gornji Mosti, Donji Mosti i Srednji Mosti u općini Kapela. 

U svim navedenim naseljima dodatno je propisano:

  • obvezno zatvaranje i držanje sve peradi, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama;
  • obvezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostalih vrsta peradi;
  • zabranjena uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice u zatočeništvu
  • zabranjeno održavanje sajmova, izložbi, sportskih natjecanja te svih drugih okupljanja peradi, pernate divljači i ptica na tržnicama, priredbama i kulturnim događajima, uključujući letačka natjecanja ptica;
  • obvezno osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu;
  • zabrana prometa žive peradi, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu kao i  iznošenje gnoja, stelje ili korištene slame sa gospodarstava na kojima se drži perad.

U iznimnim slučajevima, otprema žive peradi može biti dozvoljena isključivo od strane nadležnog veterinarskog inspektora Državnog inspektorata i to samo ukoliko su ispunjeni uvjeti određeni Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica (Narodne novine, broj 131/06).

Ovlašteni veterinari obilazit će gospodarstva 

Ovlašteni veterinari obilazit će gospodarstva na navedenim područjima, na kojima se drži perad i ptice u zatočeništvu. Popisom se prikupljaju podaci o broju i vrsti kao i zdravstveni pregled jata te se uzimaju uzorci u svrhu pretrage na influencu ptica.

"U tu svrhu posjednici su dužni pružiti sve potrebne informacije", naglašavaju iz Ministarstva dodajući da su na čitavom području zemlje i dalje na snazi mjere propisane Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 127/20).

Nema novih slučajeva influence ptica u Hrvatskoj, ali na snagu stupaju nove mjere

Kako podsjećaju, influenca ptica je virusna bolest divljih ptica i domaće peradi. Od domaće najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti.

Kako prepoznati bolest

Klinički znakovi koji upućuju na influencu ptica: perad je potištena, nakostriješena perja, značajan pad nesivosti i valivosti, ljuska jajeta loše je kvalitete, perad kašlje, šmrca i diše na otvoreni kljun, uočava se oteknuće glave i vrata, kresta i podbradnjak poplave, pojava živčanih smetnji (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje) te iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti.

Ujedno, posjednici peradi dužni su svakodnevno pratiti zdravstveno stanje peradi te obavezno prijaviti svaku promjenu kao i uginuća peradi ili ptica u zatočeništvu nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Isto vrijedi i u slučaju pronalaska uginulih ili bolesnih divljih ptica. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Influenca ptica Ptičja gripa Farma purana


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.