Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Centar za stočarstvo
  • 14.12.2021. 13:30
  • Zagrebačka, Dubrava

U Dubravi niče 53 milijuna kuna vrijedan Regionalni centar za razvoj stočarstva

Ovim će projektom 50 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, uzgajivača stoke, dobiti priliku za bolju i sigurniju budućnost i ostanak na našim gospodarstvima i hrvatskom selu.

Foto: Martina Popić
  • 1.422
  • 77
  • 2

Predstavljen je projekt "Regionalni centar za razvoj stočarstva Dubrava", čija izgradnja je planirana za potrebe uzgajivača svih vrsta stoke na području zapadne Hrvatske, na kojem djeluje 15 uzgojnih udruženja s oko 50 tisuća uzgajivača.

Njegovim osnivanjem i izgradnjom se namjerava izgraditi uzgojno-prodajna infrastruktura po uzoru na onu koju imaju uspješna uzgojna udruženja u srodnim uzgojima, primarno Austrije i Bavarske, koje uspješno rade više od 100 godina.

"Čekamo desetljećima ovu priliku i ovaj projekt i sada je pravo vrijeme da ga započnemo i u skorije vrijeme završimo i to 100 posto financiran iz EU sredstva i Proračuna RH", izjavio je Damir Horvatić, predsjednik Saveza udruga uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba na sastanku s predsjednicom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijanom Petir, Središnjim savezom hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda, te mr. sc. Josipom Kraljičkovićem, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Dodao je da će tim projektom 50 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, uzgajivača stoke, dobiti priliku za bolju i sigurniju budućnost i ostanak na našim gospodarstvima i hrvatskom selu.

Vrijednost investicije je 53 milijuna kuna

Naime, inicijativa za izgradnju ovog centra pokrenuta je još 2018. godine. U proračunu za sljedeću godinu osigurano je milijun kuna za izradu projektno-tehničku dokumentacije, od čega je 600 tisuća kuna iz sredstava Zagrebačke županije, a 400 tisuća kuna iz sredstava Ministarstva poljoprivrede.

Sudionici sastanka (Foto: Služba za medije Hrvatskog sabora)

S idejom i potrebom za centrom su upoznate sve relevantne institucije, a punu podršku njegovoj izgradnji dala su uzgojna udruženja, Općina Dubrava, Zagrebačka županija i Ministarstvo poljoprivrede. Procijenjena vrijednost investicije je 53 milijuna kuna (42,15 milijuna kn + PDV), a sredstva se planiraju osigurati iz EU fondova i Proračuna RH.

"Vrlo smo zadovoljni današnjim sastankom, a posebice razumijevanjem gospođe Petir za probleme razvoja hrvatskog stočarstva i stočara, kao i za njihov razvoj i opstanak gospodarstava" rekao je Kraljičković i dodao da je Zagrebačka županija u Proračunu za 2022. godinu osigurala milijun kuna za osnivanje Trgovačkog društva, koje će biti nositelj projekta.

Predsjednica Odbora M. Petir istaknula je da potreba za takvim centrom postoji kako bi se na jednom mjestu udrugama i savezima pružila stručna i logistička potpora u stalnom provođenju uzgojno-selekcijskog rada, informiranje i cjeloživotna edukacija uzgajivača te zajednička promocija i prodaja stoke.

Dodala je da stanovnicima sela treba osigurati društvenu, komunalnu i socijalnu infrastrukturu kako bi imali sve potrebne uvjete za život, a poljoprivrednicima je potrebna poljoprivredna infrastruktura kako bi unaprijedili svoju proizvodnju i bili konkurentniji na tržištu.


Tagovi

Marijana Petir Regionalni centar Razvoj stočarstva Dubrava Projekt Sastanak


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/