Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcijska kontrola
  • 27.01.2022. 16:30

U BiH uništeno više od 105.000 litara mleka i 16.000 kg stočne hrane

S obzirom na to da je pojava aflatoksina u mleku posledica hranjenja muznih grla hranom kontaminiranom aflatoksinom B1, kantonalna veterinarska inspekcija sprovela je i dodatne kontrolne aktivnosti, potvrdivši neusklađenost kod dva ispitana uzorka hrane za životinje

Foto: Depositphotos/ALesik (Ilustracija)
  • 123
  • 19
  • 0

Veterinarska inspekcija Kantona Sarajevo naredila je uništavanje više od 105 hiljada litara mleka i više od 35 hiljada kilograma mlečnih proizvoda zbog prisustva nedozvoljene količine aflatoksina.

U okviru službene kontrole usmerene na zdravstvenu ispravnost sirovog mleka namenjenog daljoj preradi, inspektori su protekla dva meseca utvrdili neusklađenost kod šest od 22 uzorka. Procentualno, kod 27,27 odsto njih je potvrđeno prisustvo aflatoksina M1 iznad maksimalno dozvoljenih količina od 0,05 μg/kg (mikrograma po kilogramu).

Na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja, doneta je mera zabrane upotrebe i prometa neispravnog mleka i naređeno uništavanje ukupno 105.360 litara mleka i 35.641 kilograma mlečnih proizvoda u čijem sastavu je, na osnovu podataka o sledljivosti, bilo sporno sirovo mleko”, navedeno je u saopštenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS. 

Hrana za životinje

S obzirom na to da je pojava aflatoksina u mleku posledica hranjenja muznih grla hranom kontaminiranom aflatoksinom B1, kantonalna veterinarska inspekcija sprovela je i dodatne kontrolne aktivnosti, potvrdivši neusklađenost kod dva ispitana uzorka hrane za životinje.

Iz navedenog razloga mere zabrane upotrebe i neškodljivog uništavanja donete su i za zatečenu količinu stočne hrane - koncentrata u količini od 16.400 kilograma”, potvrdili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Hrana za stoku se u najvećem obimu uvozi (Foto: Vedran Stapić)

Kako se hrana za životinje u BiH u najvećem obimu uvozi, pretežno iz Srbije i Mađarske, Inspektorat veterinarske inspekcije KUIP-a je, o utvrđenim neusklađenostima obavestio nadležna tela i inspekcije, uključujući i Ured za veterinarstvo BiH, radi preduzimanja aktivnosti iz njihove nadležnosti, posebno granične veterinarske inspekcije.

Napomenuli su da obezbeđivanje zdravstveno ispravne vode i hrane za životinje spada u opšte, preventivne mere, zaštite zdravlja životinja koje su, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu BiH, odgovornost držaoca i vlasnika životinja. Svrha i cilj navedenih aktivnosti je prioritetno zaštita zdravstvene ispravnosti sirovina i proizvoda životinjskog porekla namenjenih javnoj potrošnji, a s tim u vezi neposredno se ostvaruje i zaštita zdravlja ljudi.

Razvoj plesni

Mikotoksini u hrani za životinje posledica su razvoja plesni, a kako bi se sprečilo njihovo nastajanje krucijalno je sprečiti rast plesni kroz obezbeđenje odgovarajućih mikroklimatskih uslova, primarno vlažnosti, koja na hranjivoj podlozi, uz toplotu, pospešuje razvoj plesni. Oni su i termostabilni spojevi i mogu se naći u proizvodima koji su prošli tehnološku obradu (pasterizaciju, sterilizaciju i dr.), zbog čega prenamena neispravnih sirovina i proizvoda nije dozvoljena.

Iz tog razloga Inspektorat veterinarske inspekcije ističe neophodnost kontrole u svim fazama proizvodnje, prikupljanja, transporta, obrade, skladištenja i dalje prodaje hrane za muzna grla. Takođe, naglašavaju da proizvodi od kontaminiranog mleka, poput sira, mogu da sadrže do nekoliko puta veću količinu aflatoksina, na šta upozorava i Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

S obzirom na detektovane neusklađenosti mleka i hrane za životinje, najavili su nastavak usmerenih kontrola, koje podrazumevaju uzimanje novih uzoraka mleka. 


Tagovi

Mleko Stočna hrana Koncentrat Inspektorat Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.