Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni fenomen
  • 17.08.2022. 10:30

Trostruka radost u domaćinstvu u R. Srpskoj - krava otelila tri teleta

Krava Čede i Dragane Kačavenda u Brestovčini otelila je tri muška teleta, koja tri dana od dolaska na svet dobro napreduju, deluju živahno i trčkaraju u štali.

Foto: Milan Pilipović/Ringer/Srpskainfo
  • 115
  • 111
  • 0

Teljenje krave radost je u svakom domaćinstvu, a kada umesto jednog koje očekuju, domaćini dobiju tri teleta, onda je i sreća trostruko veća. Iako nije jedinstven slučaj, jeste redak, i svaki put kada se dogodi ovakva situacija, smatra se prirodnim fenomenom.

Krava Čede i Dragane Kačavenda u Brestovčini kod Gradiške u Bosni i Hercegovini otelila je tri muška teleta, koja tri dana od dolaska na svet dobro napreduju, deluju živahno i trčkaraju u štali, piše Srpskainfo.com.

Dobro napreduju

Novi stanovnici štale su pod stalnim nadzorom domaćice Dragane, koja je za ovaj medij ispričala kako su ih trojke iznenadile.

"Kada se otelilo prvo, smatrala sam da je teljenje završeno. Ubrzo potom je došao veterinar i u slami pronašao još jedno tele. Dok je bio tu, u njegovom prisustvu, na veliko iznenađenje, počelo je teljenje i trećeg teleta. Nismo verovali da će svi preživeti, ali kritičan period je prošao, telad dobro napreduju", ispričala je za ovaj medij.

Kravu koja im je donela radost, kupili su pre mesec dana u Lužanima kod Gradiške u Republici Srpskoj. Dragana kaže kako im je bivši vlasnik rekao da je u prethodna dva teljenja otelila po jedno tele.

"Ni on nije mogao pretpostaviti da će sada biti trojke, možda je ne bi ni prodao, da je to znao", dodaje ona, sretna što je na vreme kupila kravu.

Muške trojke

Prema rečima veterinara Dragana Tutnjilovića, 95 odsto krava teli jedno tele. Verovatnoća muške trojke je 1:5.000.000.

"Ne sumnjam da će Kačavende, vredni domaćini i iskusni stočari znati da odneguju tri teleta koja treba dodatno hraniti. Time će ovaj fenomen biti još značajniji", pojasnio je Tutnjilović.

Podsetimo, nedavno je kod nas u Šumadiji zabeležen sličan slučaj kada je krava sela Šume kod Topole na svet donela takođe trojke


Tagovi

Krava Tri teleta Čedo Kačavenda Dragana Kačavenda Dragan Tutnjilović Prirodni fenomen


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!