Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Angus govedo
  • 29.11.2020. 15:00
  • Karlovačka, Gornji Poloj, Barilovići

Tri brata Maturanec uzgajaju crne anguse, a imaju i vlastitu klaonicu

Braća Hrvoje, Nikola i Tomislav Maturanec - The M Brothers započinju svoju priču 2014. godine kupnjom i okrupnjivanjem 300 hektara zemljišta u Karlovačkoj županiji. Trenutno imaju oko 320 krava pasmine Crni angus.

Foto: Arhiva obitelji Maturanec
  • 4.253
  • 742
  • 0

Na pola puta između Karlovca i Slunja nalazi se farma braće Maturanec. Oni su nakon otkupa, čišćenja i malčiranja na raspolaganju imali 300 hektara zemlje koja je u potpunosti prenamijenjena u pašnjačke površine.

Nekoć zarasla šikara, danas su nepregledne površine za ispašu stoke.

Aberdeen Angus u sustavu krava tele

Iako su s projektom krenuli 2014. godine kupnjom i okrupnjivanjem zemljišta, svjetlo dana ugledali su nakon 6 godina i službenog otvorenja klaonice 2020., sa svim potrebnim dozvolama. Za to su vrijeme braća skupljala iskustvo obilazeći slične sustave proizvodnje u svijetu. Nakon što su posjetili nekoliko država kao što je Kanada, Austrija i jedinog takvog proizvođača u Hrvatskoj, odluka je pala te su u nekoliko navrata kupili stoku u inozemstvu. 

Trenutno imaju oko 320 krava pasmine Crni angus.

Crni angus je govedo vrlo izdržljivo na vremenske uvjete, kaže Nikola Maturanec

"Odabrali smo baš ovu pasminu zbog njihove izdržljivosti na vremenske uvjete. Ipak provedu veći dio godine isključivo na pašnjaku, ali i zbog naglašenog majčinskog instinkta", kaže Nikola, najstariji brat, ujedno i voditelj gospodarstva. 

Izrazito kvalitetno meso

Pojašnjava kako je pasmina izrazito zahvalna, samostalna i jednostavna za skrb. U štali ih drže svega 2-3 mjeseca, a ostatak provedu na pašnjaku. Nikola ističe da na 100 teljenja gotovo da ni jedna krava ne treba nikakvu pomoć, a u prosjeku im je pomoć pri teljenju ispod 1%. Također, ovu pasminu odlikuje izrazito kvalitetno meso, odnosno mramoriranost, što mu daje poseban okus i sočnost.

"Bojali smo se da naši ljudi neće imati sluha za nešto skuplje i kvalitetnije meso, ali povratne informacije koje dobivamo su većinom pozitivne i ljudi su oduševljeni pričom koju gradimo", govori nam Nikola.

Kao i u svakoj animalnoj proizvodnji, najveći naglasak je na hranidbi koja je u njihovom slučaju bez upotrebe koncentrata, hormona i aditiva kako bi bila što sličnija onoj u prirodi. "Vegetarijanska", sa smiješkom komentira najmlađi brat Hrvoje.

Kontrola proizvodnje

Da bi takav proizvod oplemenili i imali potpunu kontrolu nad njim, sagradili su i vlastitu klaonicu s preradom mesa po najvišim HACCP standardima gdje se takva sirovina pretvara u proizvod vrhunske kakvoće. Primjenjuju i zrenje svježeg mesa, u polovicama što mu daje dodatnu mekoću i aromu.

Također su pokrenuli i vlastiti webshop s dostavom svježeg, a ne zamrznutog mesa po cijeloj Hrvatskoj. U ovoj su rečenici posebno naglasili - svježeg.

Pokrenuli i vlastiti webshop s dostavom svježeg mesa

Prvotna zamisao bila je graditi brend i ime, primarno u restoranima u Hrvatskoj. No pojavom virusa stvari su se promijenile, okrenuli su se privatnim kupcima i u samom početku vršili besplatnu dostavu za narudžbe iznad 300 kn po cijeloj Hrvatskoj, izuzev otoka.

"Danas je situacija nešto drugačija, nekoliko puta mjesečno odlazimo u najveće hrvatske gradove gdje imamo punktove na koje ljudi mogu doći po svoje meso, a za narudžbe iznad 800 kn vršimo dostavu na kućni prag. Restorani su se također bili probudili, ali ni oni nisu radili punim kapacitetom s obzirom na godinu", opisuje Nikola trenutnu situaciju.

Imaju i preko 100 muflona

Otkrivaju da im je krajnji cilj potpuna kontrola proizvodnje svježeg mesa bez zamrzavanja od farme do stola tijekom cijele godine. Uz afinitete prema slovenskim, austrijskim i susjednim stolovima i restoranima u regiji.

Nedostaje mladih u poljoprivredi

Za kraj smo pitali najmlađeg među braćom, Hrvoja, koji je ujedno i student pete godine diplomskog studija proizvodnje i prerade mesa na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, da s nama podijeli svoje mišljenje o poljoprivredi.

Kaže, on se vidi samo u njoj. "Nisam za gradski život i urede. Želim biti onaj koji hrani i stvara", jasan je. Planiraju, dodaje, napraviti sigurnost koja će hraniti generacije iza njih. Misli da mladih u poljoprivredi definitivno fali.

"Iz svog iskustva im mogu reći da će sigurno mirno spavati, trud i vrijeme koje ulažete svakako će se isplatiti" poručio je za kraj. 


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Angus Pašnjak Junetina Svježe meso Uzgoj goveda Muflon Mladi u poljoprivredi The M Brothers Gornji Poloj Maturanec


Autor

Filip Pomper

Više [+]

Inženjer animalnih znanosti i student diplomskog studija genetike i oplemenjivanja životinja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Pčelar hobist.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.