Težak je to i mukotrpan posao. U tih mjesec dana dok se ovce janje morate stalno biti prisutni i u njihovoj blizini, rekao nam je Saša Horvat kojega smo i posjetili tijekom najburnijeg razdoblja u ovčarskoj proizvodnji.
"Težak je to i mukotrpan posao. U tih mjesec dana dok se ovce janje morate stalno biti prisutni i u njihovoj blizini", rekao nam je Saša Horvat iz Klokočevaca kod Našica kojega smo i posjetili tijekom najburnijeg razdoblja u ovčarskoj proizvodnji. S dva radnika, svojim ovcama pasmine Ile de france, stalno pomaže u janjenju. I doista svakih pola sata neka od ovaca se porađala, a zajedno s nama, okolo su trčkarali mali janjići stari nekoliko dana.
"U prosjeku ojanje dva komada", kaže naš domaćin i ističe kako je često i tri janjeta, a ponekad i više, što je, dodaje, veći koeficijent janjenja nego kod uobičajenih pasmina u Hrvatskoj. No, kod ove francuske pasmine je važna mesnatost janjića, odnosno randman mesa. Na porađaju znaju biti i šest, sedam kilograma težine. Odmah po janjeju ovce s janjićima smještaju u poseban boks i s tjedan dana već očvrsnu.
Uz ovcu budu dva do dva i pol mjeseca, a onda prije prodaje budu još približno mjesec dana odvojeni uz dohranu. Ženska janjad s tri mjeseca idu u prodaju, a muški s pet. U štali s osamdeset čistokrvnih ovaca te četiri ovna, ovce idu na pašu čim odbiju janjce. Sada, tijekom janjenja, paze i na obrok koji se sastoji od više vrsta žitarica. Približno do 1,5 kg na dan po glavi, uz sijeno, vitamine, sol.
Birao ih na elitnim farmama u Francuskoj i sad uzgaja najmesnatije pasmine ovaca!
"Ekološka zob, ječam, repini rezancei tritikal, posije...", nabraja Horvat te posebno ističe važnost i kvalitetu montažne štale koju je izgradio, a koja se pokazala odličnom. "Bilo je mnogih koji su sumnjali, ali ova montažna štala koju mu je podigla tvrtka iz obližnjeg sela Kućanci, Eko plast plus izdržala je i sve vjetrove i pokazala se idealnom za držanje ovaca", naglašava Saša.
Kako izgleda janjenje, možete pogledati ovdje.
Ile de france je najmesnatija pasmina na svijetu. Ovnovi teže oko 160 kilograma, a šilježice su od 80 do 100 kilograma kada su za rasplod. Nakon godinu dana starosti idu u priplod. Cijena ženskog janjeta za rasplod u Mađarskoj, Srbiji i okolnim zemljama kreće se oko 300 eura po komadu. Tada je janje staro od tri do šest mjeseci, a što je starije, postiže bolju cijenu, dok muško rasplodno grlo u starosti od godinu dana stoji od 500 do tisuću eura. Inače, Horvat je stado kupio uz pomoć sredstava iz Programa ruralnog razvoja.
Fotoprilog
Tagovi
Autor