Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Janjenje
  • 09.03.2020. 13:30
  • Osječko-baranjska, Klokočevci

Trenutak kada se ovce janje najradosniji je, ali i najteži posao svakog ovčara

Težak je to i mukotrpan posao. U tih mjesec dana dok se ovce janje morate stalno biti prisutni i u njihovoj blizini, rekao nam je Saša Horvat kojega smo i posjetili tijekom najburnijeg razdoblja u ovčarskoj proizvodnji.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.686
  • 453
  • 0

"Težak je to i mukotrpan posao. U tih mjesec dana dok se ovce janje morate stalno biti prisutni i u njihovoj blizini", rekao nam je Saša Horvat iz Klokočevaca kod Našica kojega smo i posjetili tijekom najburnijeg razdoblja u ovčarskoj proizvodnji. S dva radnika, svojim ovcama pasmine Ile de france, stalno pomaže u janjenju. I doista svakih pola sata neka od ovaca se porađala, a zajedno s nama, okolo su trčkarali mali janjići stari nekoliko dana.

"U prosjeku ojanje dva komada", kaže naš domaćin i ističe kako je često i tri janjeta, a ponekad i više, što je, dodaje, veći koeficijent janjenja nego kod uobičajenih pasmina u Hrvatskoj. No, kod ove francuske pasmine je važna mesnatost janjića, odnosno randman mesa. Na porađaju znaju biti i šest, sedam kilograma težine. Odmah po janjeju ovce s janjićima smještaju u poseban boks i s tjedan dana već očvrsnu.

Koliko je posla oko janjenja, uvjerili smo se i sami tijekom posjete farmi 

Uz ovcu budu dva do dva i pol mjeseca, a onda prije prodaje budu još približno mjesec dana odvojeni uz dohranu. Ženska janjad s tri mjeseca idu u prodaju, a muški s pet. U štali s osamdeset čistokrvnih ovaca te četiri ovna, ovce idu na pašu čim odbiju janjce. Sada, tijekom janjenja, paze i na obrok koji se sastoji od više vrsta žitarica. Približno do 1,5 kg na dan po glavi, uz sijeno, vitamine, sol.

Birao ih na elitnim farmama u Francuskoj i sad uzgaja najmesnatije pasmine ovaca!

"Ekološka zob, ječam, repini rezancei tritikal, posije...", nabraja Horvat te posebno ističe važnost i kvalitetu montažne štale koju je izgradio, a koja se pokazala odličnom. "Bilo je mnogih koji su sumnjali, ali ova montažna štala koju mu je podigla tvrtka iz obližnjeg sela Kućanci, Eko plast plus izdržala je i sve vjetrove i pokazala se idealnom za držanje ovaca", naglašava Saša. 

Kako izgleda janjenje, možete pogledati ovdje

Ile de france je najmesnatija pasmina na svijetu. Ovnovi teže oko 160 kilograma, a šilježice su od 80 do 100 kilograma kada su za rasplod. Nakon godinu dana starosti idu u priplod. Cijena ženskog janjeta za rasplod u Mađarskoj, Srbiji i okolnim zemljama kreće se oko 300 eura po komadu. Tada je janje staro od tri do šest mjeseci, a što je starije, postiže bolju cijenu, dok muško rasplodno grlo u starosti od godinu dana stoji od 500 do tisuću eura. Inače, Horvat je stado kupio uz pomoć sredstava iz Programa ruralnog razvoja.


Fotoprilog


Tagovi

Saša Horvat Ile de France Klokočevci


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.