Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tihomir Jakovina
  • 29.08.2015. 18:15

Tražimo kvalitetno mlijeko i ukidanje carina

Ministar Jakovina o mljekarskom ratu s BiH! Zahtijevamo da objekti koji budu stavljeni na listu zadovoljavaju najviše standarde, iste one koje su morale zadovoljiti i naše mljekare da bi dobile EU broj.

  • 584
  • 166
  • 0

Hrvatska je uložila prigovor na odluku Ureda za hranu i veterinarstvo Europske unije (FVO) da neke mljekare iz Bosne i Hercegovine od 26. kolovoza ponovno mogu izvoziti termički obrađeno mlijeko na tržište Unije, potvrdio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na otvaranju 1. Fešte od sira održane u Kolanu na otoku Pagu.

Riječ je o mljekarama Milkos iz Sarajeva, Megle iz Bihaća, Mljekari Livno te o Mlijekoproduktu iz Kozarske Dubice. Ministar Jakovina je naglasio kako Hrvatska prvenstveno zahtijeva da mljekare iz Bosne i Hercegovine zadovolje iste standarde proizvodnje koje su morale i hrvatske prije ulaska u EU.

Izuzetno higijenski neispravno mlijeko

Jeftino mlijeko iz BiH finalni udarac?

Jakovina proceduru kojom su u Bosni i Hercegovini izborili prvu dozvolu uvoza mlijeka opisuje lijevom i traži korektan pristup koji će osigurati da mlijeko koje se uvozi bude visoke kvalitete. Podsjetimo kako je uvoz mlijeka u Hrvatsku iz BiH zaustavljen našim ulaskom u Uniju, upravo jer tamošnje mljekare nisu zadovoljavale potrebne standarde. Razloga za skepsu s hrvatske strane ima i danas. Bosanski mediji prije par mjeseci su izvještavali kako je jedna od mljekara s popisa, Mlijekoprodukt, stopirala otkup mlijeka od pojedinih partnera upravo zbog izuzetne higijenske neispravnosti mlijeka.

"Hrvatska je uložila pritužba. Mi smo dostavili svoje mišljenje vezano uz odobrenje objekata za izvoz mlijeka na europsko tržište iz Bosne i Herecgovine. Zahtijevamo da objekti koji budu stavljeni na listu zadovoljavaju najviše standarde, iste one koje su morale zadovoljiti i naše mljekare da bi dobile EU broj. Ovo nije konfrontacija prema našim susjedima koje smatramo prijateljima i partnerima, nego jednostavno želimo biti sigurni da će naši građani dobiti siguran i kvalitetan proizvod. Ne treba se zavaravati, 99% tog mlijeka završit će na našem tržištu, neće se izvoziti u Nizozemsku i Njemačku", kaže Jakovina te dodaje:

Za sada bez uvoza mlijeka iz BiH!

"Očekivali smo da će se važno pitanje kao što je ovo, raspraviti na tehničkim sastancima na Komisiji, a ne putem zahtjeva za pismeno očitovanje kroz neki lijevi sustav. Sada će se o tome 16. rujna u Bruxellesu raspravljati."

Bosna traži zabranu uvoza iz Hrvatske

Hrvatski prigovor izazvao je oštre reakcije u susjednoj državi čiji proizvođači mlijeka traže da se zaustavi uvoz mlijeka iz zemalja EU, što se konkretno najviše odnosi na hrvatske. Time dovode do zaoštravanja ekonomskog mliječnog rata koji je praktično počeo još ulaskom Hrvatske u EU. Tada su na EU zabranu uvoza mlijeka naši susjedi reagirali uvođenjem carina i ograničenja za proizvode iz Hrvatske. Do tada oni nisu postojali jer je Hrvatska bila članice CEFTA-e, iz koje je morala izaći ulaskom u EU. Uvedene prepreke smanjile su hrvatski izvoz u BiH. Jakovina najavljuje kako će se sada intenzivno razgovarati o ograničenjima koje je Sarajevo postavilo kao barijeru hrvatskom izvozu.

"Mi zahtijevamo da nam se vrate oni uvjeti koje smo imali dok je Hrvatska bila članica CEFTA-e. Tražimo da se ukinu carine i ograničenja koja su uvedene. Bosna i Hercegovina nije u ove 2,5 godine to ni približno ispunila. Mislimo da je to nekorektno. Želimo biti partneri, ali tražimo da oni koji žele ući u obitelj europskih država poštuju europska pravila", odlučan je Jakovina.

Na ovaj način želi se gospodarski pomoći hrvatskom gospodarstvu čiji mljekarski sektor će se nesumnjivo naći pod pritiskom kada mljekare u Bosni zadovolje potrebne standarde i odobri im se izvoz u EU.


Tagovi

Mlijeko Izvoz Bosna i Hercegovina Tihomir Jakovina Zabrana izvoza CEFTA Uvođenje carina Tržište mlijeka TRgovinski rat Sankcije Mliječni rat Nehigijenski uvjeti Standardi kvalitete Mljekara Livno Milkos Meggle Mlijekoprodukt Otkup mlijeka


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?