Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mesa
  • 08.09.2022. 12:00

Tovljači junadi: Gubici su do 2.200 kuna po grlu

U posljednjih 7 mjeseci gubitak iznosi prosječnih 222 milijuna kuna, upozorili su iz Udruge Baby Beef. Evo i kalkulacija.

Foto: Leticija Hrenković
  • 802
  • 90
  • 0

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede izrađene su kalkulacije za proizvodnju tovne junadi u 2022. godini, nakon čega je Udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef zatražila hitan sastanak kod premijera Andreja Plenkovića i ministrice Marije Vuković, kako bi se pronašlo rješenje za održivost sektora tovnog govedarstva.

"Izračuni stručnih službi pokazali su kako prosječno poljoprivredno gospodarstvo u sektoru tovnog govedarstva ostvaruje gubitak od 1.000 do 2.223 kune po grlu što dokazuje da tovljači posluju ispod granice rentabilnosti", kazao je Zvonimir Širjan, predsjednik Udruge Baby Beef.

Može li Hrvatska zadržati sektor tovnog govedarstva

Kako napominje, u narednom se razdoblju mogu očekivati i dodatne negativne okolnosti na tržištu, koje neposredno i posredno utječu na povećanje troškova hrane za stoku. Prema kalkulacijama za 2022. godinu, koje je izradila Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, prosječno poljoprivredno gospodarstvo (ovisno o načinu tova, odnosno izvora hrane), ostvaruje gubitak od minimalno 1,49 do 3,42 kn po kilogramu žive mase odnosno 1.000- 2.223 kn/grlu, pri čemu su u najnepovoljnijem položaju proizvođači koji svu hranu kupuju na tržištu.

"Tako kumulirani gubitak, samo u posljednjem turnusu tova, zadnjih 7 mjeseci, iznosi u prosjeku 222 milijuna kuna“, upozorili su iz Udruge. 

Upozoravaju i kako je u ovom sektoru većina gospodarstava ovisna o kupnji hrane na tržištu, zbog neposjedovanja dovoljne količine poljoprivrednog zemljišta, pa se lako dolazi do zaključka kako su oni najviše i pogođeni ovom teškom situacijom. No, kažu, niti gospodarstva koja posjeduju dovoljno zemljišta, iako su ona malobrojna, nisu u boljem položaju, zbog trenutne situacije prouzrokovane katastrofalnom sušom i smanjenom prinosu od oko 50 posto. 

Stoga traže od nadležnih institucija da adekvatno reagiraju, kako bi se pad proizvodnje junadi zaustavio, a rentabilnost povećala te kako bi se u što skorijem vremenu postigli određeni pozitivni trendovi.

"Očekujemo jasnu i nedvosmislenu poruku od nadležnih može li Hrvatska zadržati sektor tovnog govedarstva, a kako bi se proizvođači mogli organizirati za budućnost“, glavna je poruka Udruge.

Stočari traže hitan sastanak u Vladi: Zabranite izvoz kukuruza

Kažu i da su zajedničkim radom Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, stručnih službi Ministarstva poljoprivrede, te Udruge Baby Beef, u Ministarstvu poljoprivrede izrađene, prema jednoobraznoj metodologiji, tri kalkulacije u proizvodnji tovne junadi, a s obzirom na dostupnost hrane iz vlastite proizvodnje ili kupnje na slobodnom tržištu.

Sve pokazuju da proizvođači ostvaruju gubitke u poslovanju što zahtjieva hitnu reakciju i pronalaženje rješenja za izlazak iz ove teške situacije. 

Sve manje domaćeg mesa 

Udruga Baby Beef održala je nedavno i sjednicu Upravnog odbora sa koje je javnosti poručeno kako oko 400 njihovih članova ostvaruje pad prihoda i proizvodnje od procijenjenih oko 25 posto uslijed suše i porasta cijena proizvodnje te rasta cijena stočne hrane, dok su 50 do 60 posto porasli troškovi proizvodnje tovne junadi u samo godinu dana.

Hrvatska samodostatnost u proizvodnji junećeg mesa je oko 85 posto, ali je, zaključuju, svakim danom sve upitnija jer su problemi s energijom, cijenom stočne hrane i drugim troškovima eskalirali, što znači da se može očekivati sve manje svježeg domaćeg mesa.

Kalkulacije proizvođačke cijene tova junadi koju je izradilo Ministarstvo poljoprivrede pogledajte u dokumentu ispod.


Dokumenti


Tagovi

Udruga baby Beef Kriza Hitan sastanak Tov junadi Pismo Premijer Ministrica Zvonimir Širjan Kalkulacije


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Udruga Baby Beef

Gudovac 1D, 43251 Gudovac, Hrvatska
e-mail: babybeef.hr@gmail.com web: https://www.baby-beef.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.