Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 01.07.2021. 10:30

Topoli preti afrička kuga svinja - preduzimaju se mere za sprečavanje

Do sada se AKS pojavljivala u Pirotskom okrugu i Istočnoj Srbiji, zatim u Južnobanatskom okrugu, pa i Pomoravskom, a podsetimo da je veliko žarište bilo upravo u Šumadiji sredinom 2019. godine.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 228
  • 159
  • 0

Opština Topola je na poslednjoj sednici Opštinskog veća donela rešenje o obrazovanju komisije jer ovoj opštini u narednom periodu preti pojava zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS), prenosi Toppress.

"Već je stigla do Morave tako da opština Topola preduzima sve kako bi spremno dočekali ako ova zaraza dođe do naše teritorije. Imamo preko 1.000 domaćinstava sa preko 5.000 svinja, a za sada imamo preko 30 mutacija, tako da moramo biti spremni da dočekamo tu bolest koja preti i našoj opštini", izjavio je za ovaj medij predsednik opštinskog veća Igor Petrović.

Afrička kuga svinja potvrđena u Smederevu

Poslednja vest, koje su prenele Večernje novosti, o pojavi ove smrtonosne bolesti za papkare, zabeležena je na području Smedereva, gde je potvrđena u osam gazdinstava, u tri naselja - Radincu, Vranovu i Osipaonici. Rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, ova sela su proglašena zaraženim područjem, dok je u radijusu od deset kilometara proglašeno ugroženo područje.

Do sada se AKS pojavljivala u Pirotskom okrugu i Istočnoj Srbiji, zatim u Južnobanatskom okrugu, pa i Pomoravskom, a podsetimo da je veliko žarište bilo upravo u Šumadiji sredinom 2019. godine.

Inače, kako se opština Topola bazira na poljoprivredi, rebalansom su sredstva za ovu namenu višestruko uvećana. Konkurs za poljoprivredne proizvođače još uvek je otvoren, a danas je na opštinskom veću odobreno prvih četiri miliona za subvencije.

"Najviše je zahteva za prihranu pčela takođe imamo i investicije u poljoprivredi, za plastenike, nabavku stočne hrane, veštačko osemenjavanje. Ono što sam siguran, budžetom 2022. godine cilj je da subvencije budu minimum 20 miliona dinara", rekao je Petrović.


Tagovi

Afrička kuga svinja Mere suzbijanja Opština Topola


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u